« Blog

Carmignano | Onbekend Toscane

Carmignano

In Toscane net iets ten noorden van Florence ligt het wijngebied Carmignano. Het is nog immer een van de kleinste DOCG’s van Italie. Reeds in 1716 werd het gebied door de Groothertog Cosimo de’ Medici III als appelatie onderscheiden. Sindsdien is er geen vierkante meter toegevoegd aan het originele herkomstgebied.

Carmignano heeft een zeer nauwe band met de illustere de’ Medici familie. Zij zetten in de 15de eeuw Toscane en Florence als de bankiershoofdstad van Europa op de kaart. Een groot gedeelte van hun fortuin gebruikten ze om kunst aan te kopen en ze onderhielden een aantal belangrijke kunstenaars. Mede dankzij de’ medici familie begon in Toscane de renaissance.

Catharina de' Medici

Catharina de’ Medici

In 1533 trouwde Catharina de’ Medici met de Franse koning Henry de II. De overlevering wil dat ze in Frankrijk kennis maakte met de cabernet sauvignon en dat die haar zo beviel dat ze hem ook mee terug nam naar Toscane en daar liet aanplanten in Carmignano. Volgens de officiële DOCG regels behoort wijn uit Carmignano naast Sangiovese altijd een gedeelte Uva Francesca (cabernet) te bevatten.

Tot een aantal jaren geleden kon je het aantal producenten in Carmignano op 1 hand tellen. Nu zijn het er veertien, wat nog steeds een zeer klein aantal is. Je zult de wijnen uit Carmignano dan ook niet snel tegenkomen in Nederland. Wij hebben echter al heel lang de wijnen van Fattoria Ambra in ons assortiment. Beppe Romei Rigoli, de eigenaar verenigd meerdere kwaliteiten in zich. Hij is agronoom (wijngaardspecialist) oenoloog en wijnmaker. Al sinds jaar en dag maakt hij op ouderwetse wijze zijn wijnen, maar ook Beppe is niet ongevoelig voor de huidige ontwikkelingen in het wijnmaakproces en maakt zijn wijnen wat afgeronder dan vroeger. Fraaie expressie van dit kleine gebiedje in de “Santa Christina in Pilli” en de riserva “Le vigne alte Montalbiolo” verenigd aardse kracht en elegantie in zich.