« Blog

Il gran finale | Kelderschatten in wording

Binnenkort vieren we het 1 jarige bestaan van Sprezzatura. Dat doen we op gepaste wijze. Er zijn een aantal geweldige wijnen binnen gekomen die grootse aandacht verdienen. Omdat ze niet bepaalt tot de categorie “instapwijnen” behoren geven we in de gehele maand december 10% korting op deze geweldige wijnen. Ze mogen bij een kerstdiner niet ontbreken, of kunnen als kelderschatten nog jaren gekoesterd worden.

Klik op de namen van de producenten om direct naar hun pagina te gaan.

De Wijnen:

Podere San Giuseppe, Stella di Campalto | rosso en brunello di Montalcino
Tijdens onze najaarsproeverij was Stella te gast om haar wijnen te presenteren. Ze is niet alleen een charmante, mooie, innemende persoonlijkheid, maar haar wijnen spreken wellicht nog duidelijker voor haar. De rosso 2009 is een geweldig jaar en wordt over de hele linie door de critici zeer goed ontvangen. Wij proefden al tijdens Vinitaly pit en lengte, elegantie en persoonlijkheid, karakter en kracht. Een groots jaar waar je nog jaren van kunt genieten. Dan de Brunello 2007:

Daar zijn we even stil van.

Sap, kracht elegantie en lengte. De wijn ligt zo makkelijk in de mond, en zo bevredigend. Elke slok doet mijmeren en verlangen naar meer. Je leeft in de stellige overtuiging dat deze wijn ook echt goed voor je is, en wellicht je levensdagen verlengt als je dit regelmatig mag drinken.

Montevertine | Radda in Chianti
Martino Manetti nam al weer een heel aantal jaren geleden het stokje over van zijn vader. Die kan gerust zijn. Martino kwijt zich vol ijver en talent aan zijn taak. Ook zal binnenkort de naam Giulio Gambelli-meastro assagiatore- niet meer op het label prijken. Giulio is met pensioen; het is het einde van een tijdperk. Met de jaargang 2009 levert Martino een groots jaar af. Zowel voor de Montevertine als de Pergole Torte. Zeer beperkt verkrijgbaar in Nederland, dus sla uw slag bijtijds. Deze producent behoort tot de allerbeste van Italie. Van Le Pergole Torte is ook nog zeer beperkt verkrijgbaar de jaargang 2008. Een ingetogen jaar dat niet onderschat dient te worden.

Girolamo Russo | Etna bianco en Etna rosso
Giuseppe is geschoold klassiek pianist en heeft een graad in de letteren, toch besloot hij van de wijngaarden van zijn vader op de Etna wijn te maken. Gelukkig maar. Hij behoort nu tot de allerbeste wijnmakers op de Etna. Zeer beperkte productie, hij maakt slechts 15000 flessen per jaar (in 2009 nog minder) In het fenomenale jaar 2010 heeft Giuseppe werkelijk alles uit de kast getrokken wat er uit het Etna-terroir te halen is. Zoveel lagen en zoveel diversiteit proefden we nog niet eerder en we waren al zo onder de indruk…. Het jaar 2010 lijkt een combinatie te zijn van 2008 en 2009. Dat houd in: vol, rijk, volume en kracht als in 2008 en de lengte elegantie en opwekkendheid van 2009. Een klasse opzichzelf. Vergelijkbaar met de grote wijnen uit Piemonte en de Bourgogne, maar daar steken zijn wijnen wellicht nog met kop en schouders bovenuit. Ik weet het: een boude uitspraak. Dit moet je een keer geproefd hebben.