« Blog

MADFOODCAMP | Dag -1

Afgelopen weekend was in Kopenhagen het MAD food symposium. Een symposium over eten, de rol van chef koks en de relatie tot hun gasten, leveranciers en de wereld om hen heen. Tijdens dit tweedaags symposium verzamelen de beste koks van de wereld, wetenschappers en leveranciers zich en worden er lezingen gehouden over de stand van zaken in de culinaire wereld op dit moment. Initiatiefnemer is Rene Redzepi, chef kok van Restaurant Noma in Kopenhagen en dat beschouwd wordt als het beste restaurant van dit moment in de wereld.

We zijn een dagje eerder gearriveerd in Kopenhagen om er zeker van te zijn dat we zondag op dag 1 niets missen. Het programma vangt dan aan om 8.45 met ontbijt. Vermoedelijk met de heerlijke zoete baksels waar Kopenhagen beroemd om is. Daarna een groot aantal sprekers die in gaan op het thema appetite. Ik verheug mij nu al op de chef van Pujol uit mexico.

Zaterdag brachten we alvast de dag door in Kopenhagen om de temperatuur van het water te voelen. En om ons alvast in te leven/eten in de nordic cuisine. We lunchten bij Manfred’s en dineerden bij Relea. De chef en eigenaar was zeven jaar de sous-chef van Redzepi van NOMA. Hij vertrok toen NOMA nummer een werd. Een kok die dus de ideeen van Redzepi wel lijkt te delen.

Lunch dus bij Manfred’s. Zeer down too earth zaak waar mij als eerste opviel dat de gehele wijncollectie uit vin naturelle wijnen bestond. Dit beloofde een interessante lunch te worden, eens daar ik nog niet geheel overtuigd ben van de vin naturelle beweging en de kwaliteit van de wijnen die zij voortbrengt. We lieten ons verassen door het menu van de dag. Een geweldige parade van gerechten. Simpel, to the point en smakelijk. De wijnen voldeden aan het predicaat vin naturelle; wat oxidatief in de neus en niet complex, maar ze combineerden goed met het eten. We waren enthousiast over deze eerste impressie van Nordic cuisine.

Later op de avond aten we dus bij Relea. De gerechten waren bepaald niet meer down to earth. Complexe combinaties van smaken die toch vaak aanvoelden als comfort food. We kregen per gang een bijpassende wijn. Zelden heb ik een menu gegeten waar de wijn-spijs-combinatie zo sterk waren. Aan het eind ging het pas een paar keer mis. Vin naturelle wijnen lenen zich erg goed voor wijn-spijs combinaties. Ze dringen zich niet op. Het sap is helder en fris zonder een podium op te eisen. Ze voegen zich goed naar de gerechten. Ik zou best nog eens enthousiast kunnen worden over dit soort wijnen. Helaas zitten er vaak nog mindere broeders tussen, die een definitief eindoordeel nog op zich laten wachten.