« Blog

Verona Vinitaly 2012 | La prima volta

Italië, 20 regio’s, 320 wijnen, 4 dagen, 3 paar schoenen en heel veel panini (Italiaanse tosti variant). Vinitaly, 24-28 maart was het zo ver, mijn eerste onderdompeling in de grootse wereld van het hardcore wijnproeven. Best spannend, eens kijken of ik (Arina) het vol houd, tussen de experts (Mattijs en Enno van restaurant De Kas), deze dagen vol proefsensatie.

Dag 1, bestorming van het noorden van Italia; Alto Agige, Friuli en Veneto. We beginnen bij Erste+Neue, de nieuwe wijnen zijn net binnen in Sprezzatura en gaan als zoete broodjes de toonbank over. De wijnstijl van Erste+Neue is typerend; groenfris, mineralig en een tikje kruidig. Echte bergwijnen. Het is nog vroeg in de ochtend en ik heb nu al trek in bijpassende asperge gerechten! Ook de wijnen van Pacherhof vallen in de smaak ondanks dat ze net op de fles zitten en nog een beetje gist meegeven in de geur. De wijnen van 2011 hebben veel potentie! Naast Gumphof, Ronco dei Tassi, Edi Keber, ca’Rugate en Vie di Romans maken we ook nog een uitstapje naar Campania. Bij Fratelli Urciuolo sluiten we de dag af met een glas Greco di Tufo en Fiano di Avelino. In het restaurant, Taverna di via Stella, waar we eten staat Montevertine, le Pergole Torte IGT 1998  op de kaart. Deze wijn mag gelukkig gedronken worden en smaakt fantastisch bij Sfilacci Cavallo, een typisch gerecht uit de regio.


Dag 2, overleving van Piemonte, in gevecht met structuur, tannine en verfijnde zuren. Na een goed ontbijt is het tijd om de wondere wereld van Nebbiolo, Barbaresco, Dolcetto en Arneis in te stappen. Naast deze bekende druivensoorten is Piemonte ook de bakermat van Pelaverga, Croatina, Vespolina en Moscato. Om op te warmen proeven we bij wijnhuizen waar we nog niet van importeren, maar wellicht in de toekomst. Daarna gaan we door naar Fratelli Alessandria en Marco Porello. Na een kleine tussenstop in Toscane bij Fattoria Ambra, waar de Vin Ruspo 2011 uit de fles knalt. Ook Le Calcinaie, waarvan we binnenkort een nieuwe Vernaccia in de winkel verwachten, komt aan bod. Terug in Piemonte gaan we verder bij Cantina del Pino. Nog meer vol, paars geparfumeerde dolcetto’s, nebbiolo’s met pakkende tannine. Na de Barbaresco Ovello 2007 is het tijd om Piemonte te verlaten. Op weg naar Sicilië passeren we vele wijnmakers met prachtig uitziende kramen, maar zou die wijn net zo lekker zijn als die Italianen er uit zien?


Het is bijzonder leuk om Guiseppe Russo te ontmoeten. Onze wijnmaker op Sicilië heeft zijn fles gesierd met de bijzondere naam a’Rina. Ik voel me vereerd. Ook zijn wijnen Freudo en San Lorenzo hebben naast een mooie benaming ook vol aardse, vulkanische en schelpachtige smaken.


Onderweg naar het appartement bezoeken we, voor de tweede keer, Ai Piloti. Een klein restaurant op een afgelegen pleintje in Verona. Ze serveren er verse rauwe vis om je vingers bij op te eten.


Dag 3, Toscane, glooiende heuvellandschappen vol met wijn. Na Piemonte kan je alles aan. Wijnmaker Riccardo, Le Ragnaie, staat al klaar om ons zijn Rosso 2010 en Brunello 2007 vol trots te laten proeven. Later, vanavond, zullen we de dag afsluiten met Riccardo in een restaurant waar we een knapperig speenvarkentje eten en magnums Brunello drinken. Maar voordat het zo ver is bezoeken we Monteraponi voor zijn Chianti Classico en de flamboyante broers Luca en Nicolo van Poderi Boscarelli. Hier proeven we Vine Nobile 2009, net zo mooi als 2008 en Nocio 2007. Hierna is het tijd voor nog meer swier en bezoeken we Podere San Giuseppe. Stella maakt biodynamische Rosso en Brunello. Ze maakt de wijnen met optimaal gebruik van de natuurlijke omstandigheden. Dit is terug te proeven in de wijn.


Dag 4, de finale, we hebben het gehaald. Nog even langs Conti Zecca voor de Primitivo en langs Orlandi C. Ponno voor een slok ‘’Adrio’’ 2011. Alle wijnen van onze producten zijn geproefd en er is nog tijd over voor een extra rondje op de beurs. We proeven hier en daar nog wat nieuws en dan zit het er toch echt op.


Het was FANTASTISCH, de mogelijkheid om in vier dagen, als in een heuse wijnachtbaan, alle wijnen uit het portfolio te proeven. Mijn beeld over producten en de stijl waarop ze de wijn maken is een heel stuk duidelijker geworden. Ook is het me nu duidelijker waarom we deze selectie aan wijnen importeren.


Nu ook nieuwsgierig geworden naar bovengenoemde wijnen van onze producenten en zin in een klein wijnproef avontuur? Kom zaterdagmiddag langs. Graag laat ik je dan een van mijn favoriete wijnen proeven.