« Blog

Noord Italië 2012 deel I | Piemonte

In februari bezoeken we elk jaar onze producenten in het noorden van Italië. We rijden van het westen naar het oosten, oftewel, van Piemonte, via de Veneto, naar Sud-tirol om te eindigen in Friuli. Ik vind het altijd leuk om en indruk te geven van wat er geproefd is.San Sebastiano allo zoppo wijngaard


We begonnen dit jaar bij producent Tenute Sella. De afspraak viel op een zondag en zou de enige van de dag zijn dus we konden een keer goed de tijd nemen om te proeven en ook samen te eten. De jonge Cristiano Garella presenteerde ons zijn nieuwe jaren. De Casteltorte 2009 van het domein uit Bramaterra gemaakt van nebbiolo 60%, croatina 35% en vespolina 5% was zeer interessant. Gorden Ramsey schijnt hier in Los Angeles maar liefst 1200 flessen van doorheen te draaien. Zeer mineraal en vulkanisch, diep donker fruit van de croatina, peper en pit. BAM! Daarna de Lessona 2007 en 2008 naast elkaar. 2007 laat zich zien als een bijzonder mooi jaar om kennis te maken met dit geweldige gebied. 2008 is veel belovend. 2007 is reeds verkrijgbaar in Sprezzatura en de webwinkel.


’s Avonds aten we met Cristiano en daar presenteerde hij ook nog de drie wijnen uit Lessona 2006. De basis Lessona, San sebastiano allo zoppo en de Omaggio a Quintino Sella. Zeer klassieke jaargang waarvan de zoppo zich het best liet proeven. Deze jaargang is nu nog wat gesloten, maar is zeker bestemd voor de eeuwigheid.

De volgende dag bezochten we Marco Porello in Canale. 2011 was een mooi jaar voor de witte wijnen Arneis en ook de Favorita. Het rood (2010) is met zeer veel zorg gemaakt in een jaar dat niet het makkelijkst was. Smakelijke nebbiolo en barbera Filatura. Daarnaast smaakte de Toretta, zijn nebbiolo cru uit 2009 wel heel erg lekker dit jaar. Wellicht dat daar wat van meekomt voor de liefhebber van van Barolo zonder Barolo prijs.Renato op Albesani 2010


Vervolgens koersten we door naar Renato Vacca van Cantina del Pino. Een dromerige Renato nam alle tijd om ons te vertellen over bevroren waterleidingen en zijn liefde voor olijfolie alvorens wij overgingen tot het proeven van de wijnen. Nebbiolo 2010 is jong en fris en mag nog even bij ons na-rijpen in de opslag voordat we overgaan tot de verkoop. Verder niets dan lof over de wijnen van Pino. Barbera 2010, de Barbaresco 2008 en Ovello 2007 zijn geweldig. Daarna de kelder in om de wijnen van vat te proeven. De barbaresco’s 2010 tonen zich mooi. Wellicht is de meer fruitgedreven Albesani in dit moeilijkere jaar de beste keuze. Verder heeft hij een gedeelte van de Starderi wijngaard uit Neive apart gehouden omdat het fruit zo mooi was. Dat klopte ook. Mooiste fruit en rijpheid uit de 2010 jaargang. Normaal gesproken verdwijnt de Starderi in de basis Barbaresco, maar dit kan wel eens wat worden.
Piemonte in de sneeuw


In de middag reden we naar Ca’ del Baio. Een moeilijke proeverij waar het fruit in een aantal wijnen wat vermoeid overkwam. Dit moet nogmaals terug geproefd worden op Vinitaly. Wel alvast de vooraankondiging dat de Dolcetto 2011 net als de 2009 zeer mooi is.


Als laatste van de dag bezochten we een potentiële nieuwe producent voor ons portfolio. Imponerende wijnen allemaal. Hierover binnenkort wellicht meer.

Dinsdagochtend waren we te gast bij Fratelli Alessandia in Verduno. Producent Vittore leek het bezoek wat vroeg in de ochtend te vinden maar presenteerde een aantal mooie wijnen. Op dit moment is een van mijn persoonlijke favorieten de nebbiolo Prinsiot 2009, de 2010 toonde zich gelukkig ook zeer mooi. Daarnaast lijkt er nog een plukje Barbera Priora 2009 beschikbaar en dit is toch wel de natte droom van elke Barbera liefhebber. Diep paars fruit, mineralen en complexiteit. Buon lavoro. Daarnaast Barolo basis 2007, de San Lorenzo 2007 die verraste door zijn frisheid en sappidita. De Monvigliero 2007 echter verdient weer een status aparte. Bijzonder mooi. Gramolere 2007 van de wijngaard uit Monforte vond ik te bruin fruit hebben en wat vermoeid overkomen. De nieuwe jaargang pelaverga 2011, ook een persoonlijke favoriet, zal pas op de Vinitaly eind maart geproefd kunnen worden.