« Blog

Neve versus de Elfstedentocht

In Italie gebeuren zeldzame dingen de laatste tijd. Niet alleen zijn de circusjaren van Berlusconi eindelijk ten einde, maar ook is er in het midden van Italië zo’n enorm pak sneeuw (neve) gevallen als bijna nooit vertoond. Kleine dorpjes zijn volledig van de buitenwereld afgesloten, zonder elektriciteit of eten. Wij vloeken na een dag sneeuwval dat de treinen niet rijden en dat de NS beter voorbereid zou moeten zijn. In de Abruzzen hebben ze maar een sneeuwschuiver voor de hele regio en komt het hele leven volledig tot stilstand. Ik krijg opgewonden telefoontjes vanuit Italië waarin wordt geroepen dat het Nederlandse toestanden zijn. Maar zo veel sneeuw viel er bij ons voor het laatst in 1979.


Uit zicht op de Gran Sasso vanaf Orlandi C. Ponno

Maar ook in Nederland heerst er enorme opwinding. De Elfstedentocht wordt of net wel of net niet na het weekend gereden en de enorme hoeveelheid marathons op natuurijs is dit jaar werkelijk ongekend. Zo zijn er toch spectaculair overeenkomsten tussen Italie en Nederland.


Feit is echter wel dat de enorme sneeuwval de producenten ook erg positief stemt. Sneeuw is een van de beste manieren om de bodem van de wijngaarden zeer goed te irrigeren. Niet een regenbui waarbij een groot deel van het water wegloopt naar het dal, maar een dik pak sneeuw op de heuvels dat langzaam smelt en zo een goede watervoorraad diep in de bodem aanlegt voor de stokken om de warme zomer mee door te komen. Een voorraad waar ze een heel jaar uit kunnen putten. Ook is de vorst goed om de stokken diep in slaap te brengen en zo volledig tot rust te komen. Als ze dan in de lente weer ontwaken zijn ze klaar voor een nieuw seizoen. Ondanks alle misere, waardoor veel Italianen getroffen worden, belooft 2012 nu al een mooi jaar te worden.
Le Ragnaie diep in de sneeuw
Bissoni in Romagna

Vigna ai Sassi