« Blog

Stella di Campalto | Nieuwe sterjaargangen Rosso en Brunello

Stella doet haar naam eer aan, ze is een ster in wijnmaken. Toen we haar wijnen in 2004 voor het eerst proefden, waren we meteen diep onder de indruk. In de jaren die volgden is haar ster gerezen naar uitzonderlijke hoogte. Met de jaargangen Rosso 2008 en Brunello 2006 bevestigt ze opnieuw haar reputatie, het zijn twee grootse wijnen.Stella di Campalto heeft stage gelopen bij Palmucci van Poggio di Sotto, een absoluut icoon in Montalcino. Ze heeft daarmee veel voordeel opgedaan, van hem leerde ze hoe ze haar wijnen een verfijnde elegantie en een geweldig mondgevoel kon meegeven.

Stella kocht in 1992 het verlaten domein San Giuseppe en heeft de wijngaarden aangelegd naar eigen inzicht. Ze zijn verdeeld over zes cru’s die allemaal apart gevinifieerd worden. De eerst jaren produceerde ze nog alleen Rosso di Montalcino. Ze vond haar wijngaarden nog te jong om de lange rijping voor Brunello te ondergaan, die maakt ze pas sinds 2004. Stella zegt dat ze een half jaar nodig heeft om de juiste blend te ontwikkelen voor haar wijn. Dit doet ze door diners te organiseren waar de verschillende ideeën voor haar blends op tafel komen te staan. De fles die als eerste leeg is, geeft aan welke richting ze kiest voor de wijn. Tegenwoordig is het materiaal dat ze gebruikt voor de Rosso en de Brunello hetzelfde, de Brunello’s rijpen alleen twee jaar langer voordat ze uitkomen.
Stella werkt geheel biodynamisch en gebruikt alleen zwaartekracht om haar wijnen te verplaatsen. Daartoe heeft ze haar kelder ingedeeld in drie niveaus. De druiven komen boven binnen, worden daar geselecteerd en vervolgens gefermenteerd in houten kuipen. Daarna gaan ze naar de rijpingskamer op het niveau eronder, waar ze in grote houten foeders rijpen. Totdat Stella bepaalt dat de wijn klaar is om op fles verder te rijpen, onderin de kelder.