« Blog

Pfannenstielhof | Winters rood uit Alto Adige

Alto Adige of Sud Tirol wordt vooral geassocieerd met frisse witte bergwijnen. Johannes Pfeiffer van Pfannenstielhof trekt zich daar echter niets van aan. Hij maakt in het geheel geen witte wijn. Maar wel prachtige rijke en geconcentreerde rode wijnen van lokale grootheden als lagrein, vernatsch en blauburgunder.  Johannes is vooral beroemd om zijn rode wijnen van lagrein. Wij noemen deze druivensoort ook wel het Italiaanse antwoord op syrah. Vol sappig paars fruit, milde zuren en tannines en uitermate geschikt voor de herfst.

Pfannenstielhof is een grote herenboerderij in Bolzano. Bolzano is het hart van het Sudtirol-gebied. Hier komen de rivier de Isarco en de Adige bij elkaar. Bolzano ligt relatief laag op 260 meter boven de zeespiegel. Dat is de ideale hoogte voor lagrein en vernatsch.  De wijngaarden van Pfannenstielhof liggen voornamelijk rond de boerderij die iets buiten Bolzano in het dal ligt. De bodem bestaat uit alluviale grond achtergelaten door de rivier de  Isarco. Dit is een wat zwaardere bodem die ervoor zorgt dat de wijnen vol en rijp zijn en geconcentreerd  fruit bevatten.

Reeds in 1561 wordt er melding gemaakt van de wijnen van Pfannenstielhof. De ervaring met druiven verbouwen en wijn maken gaat dan ook al vele generaties terug. De lagrein en vernatsch wijngaarden groeien volgens het pergola systeem. Dat betekent dat de druiven hoog hangen en alleen handmatig geoogst kunnen worden. Dit pergola systeem zorgt ervoor dat de druiven niet te veel in de koude mist hangen die ’s ochtend van de rivier omhoog trekt .

Pfannenstiel werkt biologisch en met lage rendementen. Ze besteden zeer veel zorg  hun wijngaarden en aan de vinificatie. De St Magdelaner (95% vernatsch/5%lagrein) en de basis lagrein worden opgevoed op grote houten foeders van zo’n 30 hl. De lagrein riserva en de blauburgunder (pinot noir) krijgen ook een gedeelte opvoeding op barrique, waarbij een gedeelte in nieuw hout.

De stijl van wijnmaken is rijk en opulent met veel vulling in het sap. Lagrein is een druif met milde zuren en tannines. Genetisch is lagrein verwant aan de syrah. Wijnen die heerlijk smaken bij hert en rode kool of gegrild vlees met radicchio.
De Magdalener is een wat lichtere wijn die het goed doet bij platvisgerechten met paddestoelen.
Als laatste de blauburgunder. Johannes Pfeiffer vinifieert zijn Pinot nero volgends de Franse stijl. Elegant en op het fruit met een randje structuur voor de grip.