2011 | Een terugblik

Verkerk wijnimport importeert al ruim twintig jaar wijnen uit Italië. Het bedrijf, opgezet door Rob Verkerk, slaagde erin om toonaangevend te worden in Nederland op het gebied van Italiaanse wijn. Een geweldige klus zeker gezien het feit dat Italiaanse wijnen eigenlijk pas de laatste jaren steeds meer aan populariteit winnen. In 2007 stapte Gijs Thio en ik in het bedrijf. Wij werkten al jaren met Rob samen als leverancier van restaurant Toscanini in Amsterdam, en we gingen jaarlijks met hem mee op producenten bezoek in Italië. Toen Rob aangaf het stokje over te willen dragen deden we er alles aan om degenen te zijn die dat stokje in handen kregen.

Eind 2008, in wat toen pas het begin van de crisis bleek te zijn lukte dit ook. Na een jaar samenwerken met Rob verplaatsten Gijs en ik het bedrijf naar Amsterdam, richtten de logistiek anders in, maar lieten verder bijna alles zoals Rob het ook deed. 2009 en 2010 waren we vooral bezig om onszelf in te werken. Er was een boel te ontdekken, daarnaast moest er behoorlijk wat acquisitie gedaan worden om de terugloop in de omzet door de crisis op te vangen. Midden 2010 begonnen we met de ontwikkeling van deze website en begin 2011 was hij klaar. In januari gingen we proefdraaien. We besloten om eerst eens te zien hoe het zou gaan lopen voordat we verder nieuwe plannen zouden maken.

 

Eind februari reisden we met een aantal klanten naar Italië voor ons jaarlijks Noord-Italië producentenbezoek. Het was een van de leukste reizen die we maakten. We hadden het gevoel dat we de boel steeds beter in de fingers kregen, de wijnen die we proefden waren veelbelovend en thuis in Nederland stond er een website te wachten op aandacht. Onze oogkleppen waren afgevallen en 2011 zou het Grote Verkerk Expansiejaar worden.

Gijs bleef een week langer in Italië om diepte onderzoek te doen in Val d’ Aoste het franse gedeelte van Italië aan de voet van de Mont Blanc. Hij was bijzonder opgewekt toen hij terug was. We werkten op dat moment noodgedwongen weer even vanuit zijn studeerkamer, maar hadden een nieuw kantoor gevonden in een oud hotel. Vrijdag 25 februari verhuisden we daarheen. We dronken samen na afloop een glas wijn (riserva 2001 van Boscarelli) en toen riep hij dat hij een afspraak had en rende de deur uit. Het was de laaste keer dat ik hem zag. Die nacht is hij onderweg naar huis in een gracht terecht gekomen en verdronken. Over het hoe en wat tasten we nog immer in het duister.

Alles veranderde.

Er kwam een enorme zoektocht op gang, maar Gijs bleef nog een maand vermist. Toen hij werd gevonden in het water bij het NEMO was de onzekerheid voorbij, maar zijn dood liet bij mij en zijn vrienden en familie een enorme leegte achter. Verkerk liep door, ik trachtte alles zo normaal mogelijk te blijven doen. Maar de situatie was definitief veranderd en achteraf is het een wonder dat dit alles relatief weinig effect heeft gehad op Verkerk als bedrijf.

 

 

 

 

 

 

Om de lancering van de website groots te presenteren en promoten hadden Gijs en ik besloten dat we we op Smaak en Stijl van Italië een Enoteca zouden hebben waar we de site definitief zouden lanceren. Dankzij de hulp van heel veel vrienden van Gijs heb ik dit alsnog doorgezet. Het was qua presentatie een groot succes en de sfeer was fenomenaal. Ik wil iedereen die daar aan mee heeft gewerkt nogmaals enorm bedanken.

Na maanden in ons nieuwe kantoor in mijn eentje naar een beeldscherm te hebben gestaard besloot ik dat dit niet verder zo kon. Verkerk Wijnimport dreigde weg te zakken in administratieve rompslomp en ik had al maanden geen klant meer gesproken. Ik besloot Arina van Leenen aan te nemen. Een zeer enthousiaste meid met een grote liefde voor Italië en voor wijn. Daarnaast Pim Anne, een oud collega uit Toscanini, om de levering van de bestellingen te doen. Dat bleek een goede beslissing, Verkerk kwam weer terug op de rails en langzaam kwam ik ook weer in beweging.

 

 

 

 

 

 

Aan het einde van het jaar hebben we zelfs nog een flinke sprint getrokken. Ik had genoeg van het anti kraak kantoor en wilde een definitieve plek om vanuit te werken. Die plek vond ik toevalligerwijs in de Czaar Peterstraat 118 in Amsterdam. Er bleek ook een winkel vergunning op het pandje te zitten en ik besloot dat dit een plek was die Gijs en ik samen waarschijnlijk ook betrokken zouden hebben. In drie weken verbouwde ik de winkel samen met Adam MarshallJeske Weel zorgde voor het lichtplan. Nog voor de kerst zijn we open gegaan en het lijkt nu al een succesvolle beslissing.

Naast de winkel; Sprezzatura, zijn er in 2011 ook een aantal mooie aanvulling gedaan aan de portefeuille van onze producenten. Giuseppe Russo’s wijnen van de Etna waren een instant succes. Voor bijna iedereen gemaakt van onbekende druivenrassen, maar van enorme kwaliteit en de eerste pallet was dan ook onmiddellijk uitverkocht. De oogst 2009 komt in januari binnen. Ook de vernaccia di San Gimignano van Le Calcinaie vond onmiddellijk een groot aantal fans. De witte wijnen van Pacherhof gemaakt van riesling , gruner veltliner en kerner zijn aan het eind van het jaar toegevoegd. Daar verwacht ik ook veel van. Ook volgend jaar zullen we proberen weer een aantal mooie vondsten aan het assortiment toe te voegen.

Ik wil iedereen heel erg bedanken voor hun steun en bestellingen van het afgelopen jaar en wens iedereen een heel goed nieuw jaar toe.

Tot ziens in 2012!

Mattijs Koornneef

 

Laatste blogs