2010 in Noord Italië deel 1

Afgelopen februari bezochten we onze producenten in Noord Italie om een beeld te krijgen van het oogst-jaar 2010. De berichten die ons bereikten in Nederland waren niet overwegend positief en dus was het goed om de verschillende regio’s ter plaatse is onder de loep te nemen.

Sud Tirol

Erste+Neue

We begonnen in Sud tirol waar we meteen blij verrast werden door de kwaliteit van 2010 bij Erste+Neue. Sterker nog de basislijn viel meer in de smaak dan 2009. Het fruit was goed rijp geworden en de zuren waren beduidend milder dan in 2009. De chardonnay, pinot grigio en de muller thurgau zijn alle drie kandidaat voor import dit jaar. De vernatsch 2010 lijkt een perfecte zomer wijn te zijn. Ook hun 2009 blauburgunder “Mezzan” vertoonde een prachtige balans en zal ook zeker weer hoge ogen gooien bij de liefhebbers van deze wijn.

Gumphof


Vervolgens togen we naar Markus Prackwieser van Gumphof. Het is bij Markus altijd een interessant bezoek. Zijn sauvignon wordt deels in staal gerijpt, deels in acacia en deels in eikenhouten vaten. Na de rijping blend Markus de wijn. Bij het proeven van deze verschillende vaten is het altijd heel mooi om te proeven dat de som der delen beter is dan de losse onderdelen. Ook Markus zijn 2010 wijnen zijn van hoge kwaliteit. De koele zomer werd goed gemaakt door een mooie september maand waardoor het fruit optimaal rijp werd. We waren bij Markus vooral onder de indruk van zijn blauburgunder (pinot nero) dit jaar. Voor ons was het altijd een project ernaast waar we niet heel gecharmeerd van waren. In 2009 is Markus zijn blauburgunder echter vroeger gaan oogsten. Daarmee lijkt het probleem dat de wijn had, namelijk snel kleurverlies en ook jong al iets vermoeids in de smaak, opgelost. Prachtige diepe kleur en veel fris springerig pinot fruit. Dit beloofd heel mooi te worden. Daarna proefden we ook zijn 2010. Een vat waarvan de druiven ontsteeld waren voor de fermentatie en een vat waarin de trossen in hun geheel waren vergist (net als bij Romanee Conti) Het resultaat was indrukwekkend, prachtige structuur veel pit en aangename tannines. 2010 zal wat ons betreft heel hoog gaan scoren, een absolute belofte.

Pfannenstielhof

De wijnen van Johannes Pfeiffer waren in 2009 erg volumineus. Dat is ook zijn stijl, maar in 2010 was het fruit toch wat frisser gebleven. Ook dit jaar blijft hij voor ons de koning van de St Magdalener. In zijn wijngaarden staan de vernatsch (95%) en lagrein  (5%) stokken door elkaar heen en die worden ook samen vergist. Krachtig rood fruit veel grip en structuur. Ook de lagrein is weer een schoolvoorbeeld. Krachtig geconcentreerd paars fruit en ook hier structuur en grip. Van de blauburgunder 2008 en de lagrein riserva 2008 waren we diep onder de indruk.  Het rijtje blauburgunders van hoge kwaliteit wordt zo steeds langer bij Verkerk. We worden nog een pinot nero paradijs.

Gottardi

Om ons daadwerkelijk het pinot nero paradijs in te begeven moeten we natuurlijk op bezoek bij Alexander Gottardi. Recentelijk is zijn vader Bruno overleden en nu heeft hij de touwtjes in handen. Hij viel meteen met de deur in huis door te zeggen dat 2009 het mooiste jaar was dat ze ooit gemaakt hadden. Nadat we hem proefden konden we dat inderdaad beamen. 2009 is een volumineus en krachtig jaar dat diep indruk maakt. Ook proefden we het laatste jaar Gewurtztraminer 2009. Deze wijngaard is nu herplant met pinot noir. Maar deze laatste jaargang was absoluut geweldig. Voor de liefhebber laten we hier wat van meekomen dit jaar. Alex trok daarna een fles blauburgunder riserva 2000 open om het rijpingpotentieel te tonen van zijn wijn.

Laatste blogs