Italiaanse rode wijn

MONTEVERTINE, DE MEEST GEWILDE ITALIAANSE WIJNEN

We zijn verheugd om aan te kondigen dat we voor de eerste keer in de geschiedenis van Enoteca Sprezzatura een klein aantal flessen van het absolute topdomein Montevertine aan onze particuliere klanten kunnen aanbieden!

Het gaat om slechts 10 flessen Montevertine di Montevertine 2020 en 10 flessen Le Pergole Torte 2020 die we graag verdelen onder onze trouwe klanten en nieuwsbrieflezers. Omdat ze zo schaars zijn kunnen we maximaal 1 fles per cuvée per persoon aanbieden.

Al heeft Montevertine voor de Italiaanse wijnkenner geen introductie meer nodig, hier nog even de informatie op een rijtje:

Montevertine, gelegen in de buurt van Radda, in het hart van het Chianti Classico-gebied, is een absoluut topdomein in Italië. De wijnbouwtraditie begon hier in 1971, toen de voormalige staalproducent Sergio Manetti het landhuis op het domein kocht, aanvankelijk als vakantiehuis. Echter, zijn passie voor wijnbouw liet niet lang op zich wachten, en al snel begon hij met het aanplanten van wijngaarden. Het was Sergio die de eerste stappen zette naar de succesvolle wijnproductie bij Montevertine en besloot om full-time wijnmaker te worden.

Sinds het jaar 2000 heeft Sergio’s zoon, Martino, de verantwoordelijkheid voor het bedrijf op zich genomen. Hij zet de wijntraditie voort en blijft trouw aan de methoden van zijn vader. De wijnen worden gedeeltelijk gerijpt in betonnen tanks, gedeeltelijk in grote foeders van Sloveens hout en deels in barriques. De wijnmaaktechnieken zijn klassiek en tijdloos. De alcoholische en malolactische fermentatie vinden plaats in de grote betonnen kuipen, waarna de wijn nog twee jaar op hout rijpt. Dit geldt ook voor de Pergole Torte, zij het deels op barriques.

Montevertine was een ware pionier in de wereld van de Italiaanse wijn, vooral vanwege hun gewaagde beslissing om tegen de toen geldende regels in te gaan. Ze kozen ervoor om hun top cuvée, “Le Pergole Torte,” volledig van 100% sangiovese te maken. Sergio Manetti was vastberaden om de puurheid van de Sangiovese-druif te behouden en weigerde toevoegingen zoals malvasia, zelfs toen deze nog verplicht waren volgens de regels van de DOCG. Hoewel de regels inmiddels zijn veranderd, weigeren zij nog steeds om “DOCG Chianti Classico” op hun etiketten te zetten.

 

Montevertine’s Wijnen

Montevertine staat bekend om zijn drie verschillende wijnen:

Le Pergole Torte: Het vlaggenschip van Montevertine, bijna uitsluitend beschikbaar via allocatie.

Montevertine: Deze wijn is een waardige concurrent van zijn grote broer, Le Pergole Torte.

Pian di Ciampolo: De tweede wijn van het domein, een uitstekende keuze voor degenen die willen genieten van de Montevertine-kwaliteit in een meer toegankelijke stijl. Dit is een zeldzame kans om enkele van de meest begeerde wijnen uit Italië te bemachtigen. Wees er snel bij, want de beschikbaarheid is beperkt!

Geniet van deze pareltjes van Montevertine en voeg ze toe aan uw collectie. Neem contact met ons op om uw bestelling te plaatsen, want op is echt op.

Montevertine | Le Pergole Torte 2020

Montevertine | Montevertine 2020

Laatste blogs