Kom langs in onze winkel! Czaar Peterstraat 118 Kijk hier voor de openingstijden of bel 020 77 32 877

Il Marroneto: de Sangiovese fluisteraar

In zijn 40ste jaar als wijnmaker haalde Alessandro Mori van Il Marroneto de allergrootste prijs binnen die je als wijnproducent kunt krijgen. Het toonaangevende "The Wine Advocate" gaf hem 100 punten voor zijn Brunello "Madonna delle Grazie" 2010. Het waren de eerste 100 punten ooit toegekend in Montalcino. We leerden de wijnen van Il Marroneto al vele jaren daarvoor kennen. We waren uitgenodigd door een bevriende producent om aanwezig te zijn ...

Lees meer...




Wijn en groenten

Op groenten wordt vaak neergekeken. Het lijkt of soms of veel mensen meer gericht zijn op het kippetje, de slavink, ...

Lees meer...


Internationals uit het Eisacktal

Deze maand richten we ons op de internationale druivenrassen binnen onze portefeuille. Je vind deze bij ons vooral in de ...

Lees meer...




De familie Pinot


Pinot Nero, Pinot Bianco, Pinot Grigio, Pinot Meunier en nog zo wat. Zijn ze allemaal familie van elkaar of niet? Recent ...

Lees meer...

Noord-Italië Proeverij bij Wester Wijnfabriek


Het voorjaar is dé tijd bij uitstek voor de frisse witte wijnen uit Südtirol, Friuli en Veneto. Enoteca Sprezzatura verzorgt ...

Lees meer...

Noord Piemonte, streek vol wijnhistorie en unieke bodemsoorten


Het wijnhuis Tenuta Sella uit de buurt van Biella (Noord Piemonte) heeft wijngaarden in twee verschillende gebieden, in Lessona en ...

Lees meer...



Bodemsoorten in Italië


Italië heeft tal van bodemsoorten, sommige meer voor de hand liggend dan andere. Een veel voorkomende soort is bijvoorbeeld vulkanisch ...

Lees meer...

Toscane: non solo rosso


Toscane, en misschien wel heel Italië, is vooral bekend vanwege zijn rode wijnen. Maar ook Toscane heeft natuurlijk voor de ...

Lees meer...

Recept | Toscane | Ribollita


Bij ons maandelijks wisselende thema hoort ook een recept, deze keer een eeuwenoud Toscaans recept voor bonensoep met zwarte kool. ...

Lees meer...



De kleintjes onder de groten


Toscane is als wijnregio in diversiteit ongeëvenaard in Italië. Vele van de verschillende DOC's en DOCG's zijn wereldberoemd. Sommige vanwege ...

Lees meer...

Toscane, een introductie


Toscane kent een rijke historie. Van oceaanbodem, tot bakermat van de renaissance en van een continue strijdtoneel. Eén om tot ...

Lees meer...

Brunello di Montalcino - Koningin van Italië


Als Barolo de Koning van Italië is, dan is Brunello di Montalcino zijn Koningin. Beide brengen terroirgedreven topwijnen voort, beroemd ...

Lees meer...



Spumante | Onze Millésimes


Als maker van een champagne streef je een soort continuiteit na, ieder jaar bereik je dezelfde kwaliteit en smaak. Dit ...

Lees meer...

Wijn & Spijs advies feestdagen


Het kerstdiner, het moment bij uitstek voor mooie wijn en spijs combinaties. Maar wat drink je bij bijvoorbeeld bij een ...

Lees meer...

Ambachtelijke Panettone van Ca' Rugate


Speciaal voor de kerst hebben we Panettone ingeslagen. Panettone is oorspronkelijk een specialiteit uit Milaan, Italiaans kerstbrood. Ambachtelijk gebakken bij ...

Lees meer...



Bubbels en Italianen


Als we van buitenaf naar Italie kijken zien we, bijna zolang als ik me herinner, een land dat door de ...

Lees meer...

Grootse Magnums


Waarom een Magnum? Spektakel! Omdat je echt iets op tafel zet tijdens een diner met vrienden of het kerstdiner. Daarnaast ...

Lees meer...

Pepernoten bakken


Zonder pepernoten geen sinterklaas en het leukst is natuurlijk om ze zelf te bakken. Eigenlijk was de pepernoot tot de ...

Lees meer...



Eindejaarsgeschenken | Relatiegeschenken | Cadeaus


Het einde van het jaar komt weer in zicht en dit is traditiegetrouw de tijd van het jaar om een ...

Lees meer...

#Handsfreeshopping met BaggyBoys


Winkelen bij Sprezzatura en diezelfde avond je wijn thuisbezorgd? Dat kan nu met de service van BaggyBoys. Het werkt als ...

Lees meer...

Italië: Het land van de duizend druivenrassen


En volgens sommige onderzoekers zijn het er zelfs nog veel meer. In zijn boek Native Wine Grapes of Italy noemt Ian d'Agata zelf geen ...

Lees meer...



Onbekend maakt zeer bemind


Pelaverga, Ruché, Timorasso, Nerello Mascalese, Inzolia, Carricante, Garganega. Wie kent ze niet? Nebbiolo, Barbera, Greco di Tufo, Pinot Grigio, klinken ...

Lees meer...

Gambero Rosso - Tre Bicchieri 2017


Zoals elk jaar is de maand september de tijd dat de Italiaanse wijngidsen met hun prijzen komen. Nog altijd is ...

Lees meer...

'Baroloresco'


In Toscane hebben ze rode wijn uit Montalcino, Montepulciano en de Chianti Classico. Met de druif sangiovese in de hoofdrol. ...

Lees meer...



Barolo en Barbaresco jaar in jaar uit


Met nebbiolo als maandthema kunnen we ons uitgebreid weiden aan de grootse wijnen die deze druif voortbrengt: Barolo en Barbaresco. ...

Lees meer...

Herfstproeverij Wijn- en Kaas


Op zondag 23 oktober organiseren Enoteca Sprezzatura, Wijnkoperij Au Paradis en Fromagerie Abraham Kef een Herfstproeverij Wijn&Kaas op het Marineterrein bij Pension ...

Lees meer...

Gouden kans: Grootse witte wijnen van Vie di Romans


Ontdek zelf hoe Vie di Romans rijpt:Verticaalproeverij Vie di Romans 'Dolee' (Friulano) '07 '08 '09 '10 '11Verticaalproeverij Vie di Romans ...

Lees meer...



Wijn & Spijs | Aliseo en mosselen

reale aliseo

Niek Beute van Vinoniek kwam langs bij Sprezzatura en koos de Aliseo van Reale als beste in combinatie met de ...

Lees meer...

Wijn & Spijs | Guts & Glory


Een kijkje nemen achter de schermen van een restaurant, dat vinden we allemaal interessant! In deze serie 'Wijn & Spijs' ...

Lees meer...

Chianti Classico 300 jaar

Chianti Classico 300 jaar

De Chianti Classico streek, bekend van de Gallo Nero, viert dit jaar haar 300 jarige bestaan. In 1716 was het ...

Lees meer...



Chianti Classico laat zich niet in een hokje stoppen

sangiovesedruif

Zelfs doorgewinterde wijnschrijvers/bloggers/ sommeliers/importeurs kunnen geen chocola meer maken van het Chianti gebied. Wat is Chianti Classico nou in hemelsnaam ...

Lees meer...

Zomer | Wijnen & Vakantiebestemmingen

Trulli Puglia

Nog slechts een paar weken op de teller totdat de zomervakantie begint. Tot die tijd, of tijdens, kun je bij ...

Lees meer...

Producentenprofiel | Pfannenstielhof

Pfannenstielhof

Pfannenstielhof, gevestigd in Bolzano in Südtirol is al jaren de huisleverancier van rode wijnen uit Sud-Tirol. Deze Hof is al ...

Lees meer...



Juni | Gekoeld licht rood en rosato

Gekoeld licht rood en rosato

Deze maand lichten we niet een regio uit, maar een type wijn. Natuurlijk ligt in de zomer de nadruk vooral ...

Lees meer...

Wijn & Spijs | Fosarin & Toc' in braide


In Friuli wordt zoveel polenta gegeten dat Friulanen ook wel polentoni genoemd worden. Van oudsher is polenta een gerecht voor ...

Lees meer...

Friulano | Complex en gastronomisch

Friulano complex en gastronomisch

Soms heeft witte wijn de complexiteit van een glas water en leidt het tot diepe teleurstellingen. Er zijn gelukkig ook ...

Lees meer...



Friuli, een korte introductie


Friuli is de meest Oostelijk gelegen wijnregio van Italië tegen de Sloveense grens aan. In de jaren tachtig van de ...

Lees meer...

Taurasi, voor als Barolo niet stoer genoeg is...

Taurasi

Weinig mensen kennen Taurasi, de stoere neef van Barolo uit het zuiden van Italië. Barolo is duidelijk een Noord-Europese wijn met een ...

Lees meer...

De Prille Proeverij


De Czaar Peterstraat is dit jaar de leukste winkelstraat van Nederland. Dat vieren wij met een eerste gezamelijke proeverij, een ...

Lees meer...



WIJN & SPIJS | Aan de Poel **


In deze rubriek laten we sommeliers en restaurateurs aan het woord over een wijn-spijs combinatie die zij maken tussen hun ...

Lees meer...

Campania | Costa Amalfi


Het klinkt wellicht vreemd, maar Italië is een jong wijnland. Vreemd gezien de historie van dit land, hoe lang hier ...

Lees meer...

SuperSoave


In Soave hebben een aantal wijnboeren zelf het heft in handen genomen. Ze besloten een onafhankelijk consortium op te zetten om zo ...

Lees meer...



Producentenbezoek Piemonte & Veneto 2016


De afgelopen jaren bezochten we in februari de regio's Piemonte en Toscane. Dit jaar besloten we het anders te doen ...

Lees meer...

De Veneto, miskent Spumante walahalla van Italië


Maart roert zijn staart. En zo ook wij. We komen bij ons Veneto thema meteen scherp binnen, om een lans ...

Lees meer...

Piedmonte, een liefde die almaar verdiept


Piemonte was een van de eerste regio's van Italië die ik bezocht. In een ver verleden, vervuld met een onzekere ...

Lees meer...



Bubbels: feiten en fabels

bubbels

Mousserende wijn is de algemene benaming van wijn met daarin koolzuurgas (CO2). Er zijn in principe twee (verantwoorde) manieren om ...

Lees meer...

Winterse wijnen

Winterse wijnen

Richting de winter en de tijd die je dan aan tafel doorbrengt. Tenminste veel van mijn vrienden en familie. Ik sta ...

Lees meer...

Producentenbezoek Midden Italie 2015


Eindelijk, we mochten weer naar Italie, het was immers al een maand of twee geleden dat we er voor het ...

Lees meer...



Laatste informatie Najaarsproeverij 2015


Morgen staan er 20 Italiaanse en Franse producenten voor u klaar tijdens de Najaarsproeverij en om te zorgen dat u ...

Lees meer...

Najaarsproeverij 2015

najaarsproeverij

De inschrijvingen voor een van de leukste proeverijen van het jaar zijn weer geopend, de najaarsproeverij: La Grande Degustazione!Op 14 ...

Lees meer...

Rare druiven

inheemse druiven

Italië is het land met de meeste inheemse druiven ter wereld. Volgens sommige bronnen zijn het er zelfs meer dan ...

Lees meer...



Gekoeld rood

gekoeld rood

Het klinkt misschien gek, maar veel rode wijn is ook gekoeld lekker. De regel is: hoe lichter/fruitiger de wijn, hoe ...

Lees meer...

Producentenbezoek Noord-Italie. Deel 2: Veneto


Daniele Portinari Vorig jaar bezochten we Daniele Portinari voor het eerst. Toen huurde hij nog ruimte in een kelder van een ...

Lees meer...

Producentenbezoek Noord-Italie. Deel 1: Sud-Tirol 2015


Normaal gesproken bezoeken we Noord-Italie in februari of begin maart. Dan is het er altijd grauw en donker en moeten ...

Lees meer...



Campania | Oud terroir herontdekt

wijngaard in campania

Eind februari van dit jaar waren we in Campania. Op bezoek bij onze eigen en een aantal nieuwe producenten. Binnen ...

Lees meer...

Tenute Sella - l'altro nebbiolo


Nebbiolo is de beroemde druif die aan de basis staat van het deftige rood uit Barolo en Barbaresco. Er wordt ...

Lees meer...

Producentenbezoek Piemonte Februari 2015

producentenbezoek

Dit jaar hadden we ons producentenbezoek aan Piemonte en Toscane aan het begin van het jaar gepland. Het combineren van ...

Lees meer...



Producentenbezoek Toscane - Februari 2015

Producentenbezoek Toscane

Ons bezoek aan Toscane viel dit jaar samen met de Anteprime (presentatie van het nieuwe jaar) van de verschillende gebieden ...

Lees meer...

Edele wijn van Boscarelli

edele wijn

In 1980 werd in Italië de DOCG classificatie gelanceerd. Vier wijnen viel de eer te beurt als eerste tot deze ...

Lees meer...

De druif Vernaccia bestaat niet

vernaccia di san gimignano

De druif Vernaccia bestaat niet. Het is een verzamelnaam voor meerdere druivensoorten die geen familie van elkaar zijn. Vernaccia betekent ...

Lees meer...



Girolamo Russo een opmerkelijke man


Girolamo Russo, onze producent van Etnawijnen, is een opmerkelijke man. Gesloten, zeer eigenzinnig en erg vasthoudend. Hij is bovendien weliswaar ...

Lees meer...

2014 | Een korte terugblik

producentenbezoek

In 2014 bezochten we 21 van onze eigen producenten, 16 (potentiële) nieuwe producenten, de grootste wijnbeurs van Italië in Verona ...

Lees meer...

Wijn en zoet

zoete wijn

Het is weer de tijd van het jaar voor zoetigheden. En bij zoetigheden past, niet zo verrassend, zoete wijn. Zoete ...

Lees meer...



Castello di Verduno - La Dolce Vita

Castello di Verduno

Enige jaren terug bezocht ik Castello di Verduno, producent van zowel Barolo als Barbaresco, voor het eerst. Het was een ...

Lees meer...

Terugblik Overzichtsproeverij 2014

overzichtsproeverij

Afgelopen weekend presenteerden we een groot aantal van onze wijnen op de jaarlijkse overzichtsproeverij. Maar liefst 8 producenten waren persoonlijk ...

Lees meer...

Gelauwerd wit uit Midden-Italië

Midden-Italië

Vroeg in de jaren tachtig van de vorige eeuw begon in Friuli "de witte wijn revolutie" van Italië. Op die ...

Lees meer...



De druivenknuffelaar is terug

druivenknuffelaar

Il ritorno del coccolone delle sue uveGuido Porro, de druivenknuffelaar, is terug, of eigenlijk: de wijnen van de nieuwe jaargang ...

Lees meer...

De Grote Hamersma 2015: mooie cijfers voor Sprezzatura

Hamersma

Mooie serie wijnen in De Grote Hamersma met even mooie cijfers!Ca' Rugate, 2013, San MicheleCiro Picariello, 2011, Fiano di AvellinoCiro ...

Lees meer...

Czaar Peter Festival

Czaar Peterstraat Festival

Op zondag 14 september organiseren de winkels in de Czaar Peterstraat weer het Czaar Peter Festival, met live muziek, DJ's, ...

Lees meer...



Bacchus Wijnfestival 5, 6 en 7 september


Op 5, 6 en 7 september 2014 opent het Bacchus Wijnfestival in het Amsterdamse bos haar deuren voor iedereen die ...

Lees meer...

Overzichtsproeverij | Sprezzatura & Bolomey

Valentina Cubi

Zondag 2 november organiseren we samen met Bolomey (Franse wijnen) onze grote, jaarlijkse overzichtsproeverij. Plaats van handeling: Felix Meritis op ...

Lees meer...

Producentenbezoek voorjaar 2014 | Deel 2: Piemonte


Cantina del Pino Nadat we onze producenten hadden bezocht in Toscane reden we door naar Piemonte. Als eerste bezochten we ...

Lees meer...



Valpolicella van Valentina

Valentina Cubi

Het regent nieuwe producententoevoegingen de laatste weken. Vorige week kwam de nieuwe Verdicchio dei Castelli di Jesi "Capovolto" van La ...

Lees meer...

Meer Le Marche!


Vorig jaar tijdens ons producenten bezoek van Midden-Italie 2013 ontdekten we het kleine bedrijf La Marca di San Michele. 3 ...

Lees meer...

Producentenbezoek voorjaar 2014 | Deel 1: Toscane


In de eerste week van juni bezochten we onze producenten in Lazio, Toscane en Piemonte. Dat deden we samen met ...

Lees meer...



Verse wijn van Ambra


Fattoria Ambra is een beroemde wijnproducent in de DOCG Carmignano. Carmignano ligt even ten westen van Florence, is één van ...

Lees meer...

Monteraponi | Chianti Classico

Michele Braganti

Centraal gelegen in het Chianti Classico gebied ligt Radda. Hier staat het zomerhuis van de familie Braganti. Jarenlang verpachtten ze ...

Lees meer...

Zomerproeverij

zomerproeverij

Het was warm en het was zonnig. En de te proeven wijnen op onze zomerproeverij van zondag 18 mei konden ...

Lees meer...



Degustazione vini estivi | Zondag 18 mei


Aanstaande zondagmiddag organiseren we alweer onze tweede proeverij van het jaar. Die middag staan er maar liefst 18 wijnen te ...

Lees meer...

Vinitaly 2014 | La Dolce Vita


4100 wijnproducenten uit heel Italië, 150.000 bezoekers waarvan 50.000 bijzonder goed geklede Italianen, 4 volle dagen begin april, 83 km ...

Lees meer...

La Primavera! | 23 maart voorjaarsproeverij


Zondag 23 maart organiseren we de eerste wijnproeverij van het jaar in onze winkel aan de Czaar Peterstraat 118. We ...

Lees meer...



Daniele Portinari

Daniele Portinari

Ik leerde de wijn van Daniele Portinari kennen op een Gelinaz evenement. 23 top chefs van over de hele wereld ...

Lees meer...

Producentenbezoek Noord-Italie 2014


Zoals elke februari stond ook dit jaar ons producentenbezoek aan de Noord-Italiaanse regio's Friuli, Veneto en Sudtirol op het programma. ...

Lees meer...

Timorasso Report


Donderdag 23 januari organiseerde Ricardo Bregstein (Il Commendatore) en ik samen een  overzichtsproeverij van wijnen gemaakt van het druivenras Timorasso. ...

Lees meer...



Eindejaarswijnen bij Sprezzatura


Dit jaar hebben we maar liefst vijf mousserende wijnen om uit te kiezen. Twee prachtige prosecco's een extra dry en ...

Lees meer...

Producentenbezoek midden-zuid Italie 2013


Het was weer tijd voor onze laatste Italie reis van 2013. In de week van 23-28 november reed ik met ...

Lees meer...

De Grote Naajaarsproeverij | Fattoria Ambra


Komt dat proeven! Toscane, bakermat van de schone kunsten en krachtige wijn. In het DOCG Carmignano ligt Fattoria Ambra, het domein van ...

Lees meer...



Wine Life Oktober 2013 | Blauburgunder


Evelijn van Heuven beoordeeld deze maand Pinot Noir uit Duitstalige gebieden. Blauburgunders dus. Wij stuurden onze Sud-Tirolers in. Daar was ...

Lees meer...

De Grote Najaarsproeverij: Vie di Romans is er bij


In restaurant As kun je terecht voor een uitgebreide proeverij. Bolomey en Verkerk wijnimport/Sprezzatura | Enoteca Italiana halen de beste ...

Lees meer...

De Grote Najaarsproeverij: De eerste tip van de sluier: Paolo Meroi


Deze derde generatie wijnmaker heeft zich ten doel gesteld tot de absolute top te behoren. Zijn rode druivenrassen moeten diep ...

Lees meer...



De Grote Najaarsproeverij van Sprezzatura en Bolomey Wijnimport


Komt dat proeven! Het is ontzettend herfst en de grote najaarsproeverij komt er aan. Op zondag 17 november slaan Sprezzatura en Bolomey ...

Lees meer...

De Grote Hamersma 2014


Afgelopen vrijdag verscheen De Grote Hamersma 2014. We stuurden dit jaar 19 wijnen in, de inzending is integraal in de ...

Lees meer...

Midden-Italiaanse Schoonheden


Een jaar geleden begon De Zoektocht in de Marken. We zijn de diepte ingedoken, hebben zeeën Verdicchio geproefd en ons ...

Lees meer...



Vini Veri, wijn zonder toevoegingen


In Frankrijk is er al langere tijd een beweging actief die wijnen zonder toevoegingen zoals bijvoorbeeld sulfiet propageert. In Italië ...

Lees meer...

Gelinaz! Cutting edge dinner in Ghent 2013


This weekend in Ghent we attended the Gelinaz! diner hosted by three cutting edge chefs from Belgium. Kobe Desramaults, Jason ...

Lees meer...

Fattoria Ambra belicht door Onno Kleyn in het Italie Magazine


Deze maand in het Italie Magazine een mooi achtergrond stuk over Carmignano en de wijnen van Beppe van Fattoria Ambra.

Lees meer...



Onze Pinot Grigio's beoordeeld door Wine life


We lopen weg met lovende recensies voor twee Pinot Grigio's die wij instuurden voor de PG Koopgids van Winelife. De Pinot ...

Lees meer...

Süd-Tirol/Alto Adige


Deze Column verscheen eerder in de Cucina Italiana. Bij een recent bezoek aan een producent in Alto Adige, waar we nog ...

Lees meer...

Eetfotoobsessie


Ik heb last van een dwangneurose. Elke keer als ik een bord eten voorgezet krijg moet ik er een foto ...

Lees meer...



Producenten bezoek Noord-Italië deel 2: Veneto


Deel twee van het reisverslag over Noord-Italië.Fratelli Bortolin, Valdobbiadene, VenetoEens in de paar jaar wippen we weer even langs bij ...

Lees meer...

Producentenbezoek Noord-Italië 2013, Friuli


Afgelopen week bezocht ik weer mijn producenten in Noord Italië. Het was wederom een interessante reis. Er zijn allerlei horrorverhalen ...

Lees meer...

Cavallo


Elk jaar verheug ik mij op  de Vinitaly. Deze belangrijke grote wijnbeurs in Verona geeft mij de mogelijkheid al mijn ...

Lees meer...



Elena Fucci | Aglianico del Vulture Titolo


Rob Verkerk, mijn illustere inspirator en oprichter van Verkerk Wijnimport, rende ooit bijna manisch van enthousiasme Caffe Toscanini binnen met ...

Lees meer...

Carmignano | Onbekend Toscane

Carmignano

In Toscane net iets ten noorden van Florence ligt het wijngebied Carmignano. Het is nog immer een van de kleinste ...

Lees meer...

Bijzondere bubbels uit Italië


Italië kent net als Frankrijk een rijke traditie aan bubbelwijnen. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk Prosecco. Nederland is de laatste ...

Lees meer...



Najaarsproeverij met onze topwijnen


Zondag 16 december organiseren we de laatste wijnproeverij van het jaar. We grijpen de kans om op deze eindejaarsproeverij een ...

Lees meer...

Gastronomische literatuur bij Sprezzatura


Wijn is meer dan een alcoholische vloeistof achter een etiket. Bij Sprezzatura hebben we het dan ook vooral over wat ...

Lees meer...

Il gran finale | Kelderschatten in wording


Binnenkort vieren we het 1 jarige bestaan van Sprezzatura. Dat doen we op gepaste wijze. Er zijn een aantal geweldige ...

Lees meer...



Luigi Boveri | ''Vini Quotidiani'' De lekkerste wijn voor iedere dag


Het eerste jaar dat we de barbera "Boccanera" van Luigi Boveri importeerden was Harold Hamersma, zie film, er al bijzonder ...

Lees meer...

Sergio Mottura | Grechetto-koning


Afgelopen maart bezocht ik tijdens de belangrijkste wijnbeurs van Italie; Vinitaly volkomen spontaan de wijnmaker Sergio Mottura uit Lazio. Ik ...

Lees meer...

De ideale afsluiter

De ideale afsluiter: kurk, schroefdop of vino-lok

Pittoreske keldertjes, oude mannetjes met alpinopetjes op en heren met een bourgondisch postuur die genieten van een glas wijn waarbij ...

Lees meer...



De Grote Hamersma 2013


We staan weer met een aardige selectie in de nieuwe Grote Hamersma 2013. Hieronder vind u de wijnen en het ...

Lees meer...

Najaarsproeverij Sprezzatura en Bolomey Wijnimport


Catharina de' Medici ontmoet Henry IV Catharina de' Medici, een adellijke jonkvrouwe uit Florence, trouwde in 1533 met Henry IV, koning ...

Lees meer...

Bijzonder zomers rood | Pfannenstielhof, St Magdalener 2011


De zomer is eindelijk aangevangen, zowel als seizoen als meteorologisch. Dit heugelijke feit valt samen met de aankomst van een ...

Lees meer...



Pecorino | Meer dan mode


Een bewerking van dit artikel verscheen in het oktobernummer van La Cucina Italiana Italië is rijk aan vele druivenrassen, vaak uniek ...

Lees meer...

MADFOODCAMP | Dag -1


Afgelopen weekend was in Kopenhagen het MAD food symposium. Een symposium over eten, de rol van chef koks en de ...

Lees meer...

Fratelli Alessandria | Nieuwe wijnen in ons assortiment


We werken nu al een aantal jaren met de wijnen van Fratelli Alessandria uit Piemonte. We begonnen ooit met hun ...

Lees meer...



Nieuwe jaargangen uit San Gimignano


De beroemdste witte wijnen uit Toscane komen uit San Gimignano. In de bodem zitten veel schelpen en kalk nog uit ...

Lees meer...

Di Zabbia | Limoncello extraordinaire


Brandon  Zabbia heeft een jaar geknutseld aan zijn limoncello recept. Aan de basis stond het recept van zijn Italiaanse familie ...

Lees meer...

Erste+Neue | Een kellerei met de persoonlijkheid van een kleine producent


Vier jaar geleden proefden we na een lange interval weer de wijnen van Erste+Neue. Ze waren in het nieuwe millennium ...

Lees meer...



Verona Vinitaly 2012 | La prima volta


Italië, 20 regio's, 320 wijnen, 4 dagen, 3 paar schoenen en heel veel panini (Italiaanse tosti variant). Vinitaly, 24-28 maart ...

Lees meer...

Aceto d' uva | azijn gemaakt van hele druiven


Soms weet je pas hoe erg je iets mist als je het kwijt bent. Vaker nog weet je niet wat ...

Lees meer...

''La Primavera'' proeverij 15 april


Op zondag 15 april organiseert Sprezzatura | Enoteca Italiana haar eerste proeverij.  U bent van harte welkom tussen 14.00 en ...

Lees meer...



Noord Italië 2012 deel III | Friuli


Na Sud tirol bezochten we Friuli. Ons eerste bezoek was aan Ronco dei Tassi. We waren op tijd en gingen ...

Lees meer...

Manna door Mama


Kunstenaar Karel Goudsblom gelooft in de ontmoeting. Dus maakt hij al jaren kunst waarbij mensen elkaar ontmoeten. Van een mini-eenpersoonsrestaurant ...

Lees meer...

Noord Italie 2012 deel II | Veneto en Sud-Tirol


Dinsdag reden we door naar Sud-Tirol met een kleine tussenstop in de Veneto bij Ca' Rugate. De witte wijnen van ...

Lees meer...



Noord Italië 2012 deel I | Piemonte


In februari bezoeken we elk jaar onze producenten in het noorden van Italië. We rijden van het westen naar het ...

Lees meer...

Neve versus de Elfstedentocht


In Italie gebeuren zeldzame dingen de laatste tijd. Niet alleen zijn de circusjaren van Berlusconi eindelijk ten einde, maar ook ...

Lees meer...

Optimisme


Dit weekend las ik in het NRC Handelsblad een aantal positieve artikelen over de crisis waar we middenin schijnen te ...

Lees meer...



Rood uit Friuli | merlot van Meroi; een klasse apart


Een aantal weken geleden (al weer) was ik voor een korte vakantie in Venetië. In mijn vorige blogpost heb ik ...

Lees meer...

La Bella Venezia


Een keer of vijf/zes doorkruis ik jaarlijks Italië. Dit betreft dan het bezoeken van mijn producenten en een vinger aan ...

Lees meer...

2011 | Een terugblik


Verkerk wijnimport importeert al ruim twintig jaar wijnen uit Italië. Het bedrijf, opgezet door Rob Verkerk, slaagde erin om toonaangevend ...

Lees meer...



Sprezzatura is geopend!


Onze nieuwe wijnwinkel Sprezzatura | Enoteca Italia is een paar dagen voor de kerst opengegaan. We zijn door de buurt ...

Lees meer...

HoudHardHoofdHard | Verkerk Wijnimport steunt de kunsten


Hard//hoofd is een online tijdschrift voor iedereen die interesse heeft in kunst, cultuur, politiek, wetenschap en aanverwante (on)belangrijke zaken. Met ...

Lees meer...

Sprezzatura opent haar deuren |Alle wijnen van Verkerk Wijnimport bij elkaar in 1 winkel


Begin december opent de gespecialiseerde Italiaanse wijnwinkel, Sprezzatura | Enoteca Italiana, haar deuren in de Czaar Peterstraat 118 te Amsterdam. ...

Lees meer...



Stella di Campalto | Nieuwe sterjaargangen Rosso en Brunello


Stella doet haar naam eer aan, ze is een ster in wijnmaken. Toen we haar wijnen in 2004 voor het ...

Lees meer...

Uitgelicht | Kookboek Wild en Gevogelte


Soms komt er een boek uit waar ik écht blij van word. Claartje Lindhout, van oudsher kok, heeft zo’n boek ...

Lees meer...

NIEUW! Pacherhof – Andreas Huber | Finesse en elegantie als uitgangspunt


Hoog in het Eisacktal in Südtirol maakt Andreas Huber witte bergwijnen naar Oostenrijkse snit. Van onder meer grüner veltliner, kerner ...

Lees meer...



Monteraponi | Als must beoordeeld door Gert Crum in Winelife


In het wijntijdschrift, Winelife, van deze maand wordt voor de koopgids het Chianti Classico gebied uitgelicht. Onze Chianti Classico van ...

Lees meer...

The Wine Set | 12 november Italiaanse Aperitivo in Amsterdam


De Povlakte, de meeste Italië liefhebbers scheuren er doorheen op weg naar Florence, Rome of nog verder richting het zuiden.  ...

Lees meer...

Profiel | MOOS Tailorded basics


Naast wijn heeft Verkerk ook andere interesses en liefdes: MOOS houdt van denim. Al jaren. En ik houd van MOOS. MOOS a.k.a ...

Lees meer...



Pfannenstielhof | Winters rood uit Alto Adige


Alto Adige of Sud Tirol wordt vooral geassocieerd met frisse witte bergwijnen. Johannes Pfeiffer van Pfannenstielhof trekt zich daar echter ...

Lees meer...

Tre Bicchieri voor Friuli


Onze producenten in Friuli; Ronco dei tassi, Edi Keber en Vie di Romans, worden bijna jaarlijks onderscheiden met de hoge ...

Lees meer...

Restock bij Verkerk


Need I say more. Thanx Brandt&levie en Bocca voor het mooier maken van het bestaan. Nu nog bedenken wat we bij die ...

Lees meer...



Doppio Tre Bicchieri | Hoge onderscheidingen voor Ca' Rugate


Ook dit jaar scoort Ca' Rugate weer zeer hoog met haar wijnen bij de prestigeuze Gambero rosso. Wederom werden twee ...

Lees meer...

Master Class Poderi Boscarelli deze zondag door Verkerk Wijnimport


Hard aan het werk om een mooie master class te geven deze zondag. Hij zal in het teken van Toscane ...

Lees meer...

Luigi Boveri barbera "Boccanera" | Deze maand in de Delicious


Luigi Boveri is onze barberaman uit de Colli Tortonesi in het oosten van Piemonte. Zijn basis cuvee de Boccanera krijgt ...

Lees meer...



Le ragnaie | dit weekend bij Harold Hamersma in het NRC


In 2010 (oogst 2008) zijn we begonnen met de biologische Montalcino wijnen van Riccardo Campignotti’s domein Le Ragnaie. Na een ...

Lees meer...

Verkerk Wijnimport op de New Food Fair


New Food Fair 3 september 2011, Haarlemmerstraat 12.00- 18.00 Op de valreep nemen we deel aan de New food fair in ...

Lees meer...

Najaarsproeverij Toscane bij Enoteca Sprezzatura


zondag 18 september 2011 in Restaurant Kronenburg Verkerk Wijnimport nodigt u graag uit voor de najaarsproeverij op zondag 18 september in ...

Lees meer...



NIEUW! Tenuta Le Calcinaie | Vernaccia di San Gimignano "Vigna ai Sassi" 2007


Grote, witte wijn zonder hout, van de vernacciadruif. Dat maakt Simone Santini op Le Calcinaie, een domein zo’n vier kilometer ...

Lees meer...

Stem op Verkerk voor de beste wijnwebwinkel van het jaar 2012


Wat is de beste online wijnwinkel? By the Grape organiseert elk jaar de verkiezing van beste wijnwebwinkel van Nederland. Geen overbodige ...

Lees meer...

Hamersma schrijft in het NRC over mannenrosé van Fattoria Ambra


Deze week schrijft wijnautoriteit en recensent Harold Hamersma in het NRC Handelsblad over rosé. Iedereen lijkt er over uit dat ...

Lees meer...



Boccakoffie van de maand | Papua-New-Guinea, Agoga Estate


We willen Nederland heel graag kennis laten maken met de koffie van Bocca. Elke maand selecteren we daarom voor u ...

Lees meer...

Girolamo Russo | Vurige en complexe wijnen van de Etna


Vijf jaar geleden reisden we voor het eerst naar Sicilië om het gebied rondom de Etna te bezoeken. We waren ...

Lees meer...

Of je worst lust | De gedroogde worsten van Brandt & Levie

worst

“Of je worst lust!” is een kreet die ik al jaren gebruik. Vroeger al, toen ik in de keuken werkte ...

Lees meer...



Verkerk Wijnimport op Italië Evenement Smaak & Stijl


Om u in Italië te wanen, hoeft u niet altijd ver te reizen. U kunt bijvoorbeeld ook in ons land ...

Lees meer...

Biologisch versus balans


Biologische wijnen zitten in de lift. Steeds meer producenten maken hun wijnen dan ook volgens de biologische regels van het ...

Lees meer...

Toscanini Venticinque | Kookboek van het jaar


Het kookboek Venticinque, waarmee Caffè Toscanini in 2010 haar vijfentwintigjarig bestaan vierde, werd niet alleen verkozen tot beste kookboek van Nederland, ...

Lees meer...



In Memoriam | Gijs Thio


Gijs Jan Thio 13-03-1970 | 26-02-2011 Maandag jongstleden 28 maart is mijn goede vriend en compagnon na een vermissing van ...

Lees meer...

2010 in Noord Italië deel 1


Afgelopen februari bezochten we onze producenten in Noord Italie om een beeld te krijgen van het oogst-jaar 2010. De berichten ...

Lees meer...

Luigi Boveri | betaalbare barbera


Luigi Boveri maakt weergaloze barbera’s met ouderwetse signatuur. Dat doet hij in het oosten van Piemonte, de Colli Tortonesi om ...

Lees meer...



Italie | Gidsland


De wereld van de Italiaanse wijn is voor ons transalpijnen terra incognita. Een gids wil nog wel eens helpen om ...

Lees meer...

In Memoriam | Bruno Gottardi


In het voorjaar van 2010 bezochten we het legendarische Weingut Gottardi in Südtirol. Als we andere producenten over ons ...

Lees meer...

Literatuurlijst | Wat leest Enoteca Sprezzatura over wijn en eten?


Omdat we wel eens, maar niet altijd, het wiel uit willen vinden kijken we regelmatig in een boek over wijn ...

Lees meer...



Interview met de man achter Bocca koffie | Menno Simons

Bocca koffie

Koffie komt uit Ethiopië en espresso is een Italiaanse uitvinding. Voor de wereldtentoonstelling van 1906 in Milaan was er snel ...

Lees meer...

Geopend: Onze nieuwe website | Webshop en cursus ineen


www.verkerk-wijnimport.nl is vernieuwd. Wat is er veranderd? U kunt nu heel eenvoudig wijn bestellen in de webwinkel en binnen een ...

Lees meer...

Veelzijdig Valpolicella

Veelzijdig Valpolicella

Het Valpolicella gebied kent rode wijn in vele gedaantes. Het is een van de weinige gebieden in Italië die dezelfde ...

Lees meer...



Wijn en spijs | Verkerk als vraagbaak


Wijn is niet gemaakt om alleen te drinken. Tenminste, volgens de aloude boerenetiquette drinkt men enkel wijn tijdens het eten. ...

Lees meer...

Bonen en Druiven; basismateriaal voor Godendranken


We zijn altijd op zoek: naar de beste wijn, het beste vlees en de meest verse vis. Maar ook naar ...

Lees meer...

Volg ons op Facebook


Op zoek naar wijn doorkruisen we heel Italië. Fantastisch werk, maar de dagen zijn lang met veel wijnproeven en autorijden. ...

Lees meer...



Pinot Noir genetisch manipuleren


In dit filmpje beargumeteert Barry Schuler de mogelijkheden en voordelen van genetische manipulatie, en dan met name gefocused Pinot Noir. ...

Lees meer...

Wijn en de rechtse hobbies


WikiLeaks komt nu met een beschamend bericht uit Frankrijk. Oud premier en burgemeester van Parijs Chirac kwam nog in het ...

Lees meer...

Montepulciano onder vuur


Vino Nobile di Montepulciano is zou oud als de renaissance, en de DOCG status van die deze gerennomeerde Toscaanse denominatie ...

Lees meer...



Südtirol in de Betuwe


Een Südtirol wijnavond in de Betuwe, waarom niet? Jouke de Bruin van restaurant Kok en de Bruin in Tricht nodigde ons uit ...

Lees meer...

Vier vragen aan Jouke de Bruin, sommelier en eigenaar van Restaurant Kok en de Bruin in Tricht


We willen altijd graag weten wat het hart van een sommelier sneller doet kloppen. Na de Sud Tirol avond in ...

Lees meer...

Baas boven baas: Poderi Boscarelli


Soms is iemand ergens gewoon de beste in. Daarop hoeft geen overdreven groot etiket geplakt te worden, maar het mag best gezegd worden. ...

Lees meer...



Grenzeloos Piemonte


Wie denkt dat wij alleen maar Italiaanse wijn proeven, heeft het mis. In onze vrije drinken we bijvoorbeeld graag een glas ...

Lees meer...

ca’Rugate | Montefiorentine 2008 @ De Altena


De patron van Restaurant de Altena Ruth Bisseling en sommelier Selmar van Wensveen kozen voor Soave van ca’Rugate. We waren ...

Lees meer...

Geopend: Il Mattarello | De winkel voor pasta die sluit als een bus.

pasta koeling van deeresh

De fijnproever met weinig tijd heeft er een gezellig adresje bij! Op 11 juli openden Dotan en Dheeresh hun pastawinkel ...

Lees meer...



5 vragen aan Enno de Groot | Sommelier van Restaurant De Kas


Aan welke criteria moet een wijn voor de wijnkaart van De Kas voldoen? ‘Ik vind het belangrijk dat een wijn ...

Lees meer...

Auguri Caffè Toscanini! | verjaardag met jubileumboek


Het is alweer 25 jaar geleden dat Caffè Toscanini haar deuren opende in Amsterdam. Een kwart eeuw waarin er hard ...

Lees meer...

Blauburgunder | Italiaanse vereffening van een oude rekening


Als er 2 dingen mee mogen, zit met Pinot Noir & Nebbiolo de koffer naar het onbewoonde eiland vol. Wat ...

Lees meer...



Wat wij mooi vinden; Sessantuna | Vorm met inhoud


Italië is een jong land. De stadstaten van de renaissance werden pas 150 jaar geleden samengevoegd in de natie die ...

Lees meer...