Wij selecteren op de visie en het vakmanschap van de producent en hoe deze in staat is uitzonderlijke en authentieke wijn te maken met ingrediënten als druivenrassen, bodem, ligging en klimaat.

Maak kennis met ons team

Squadra Sprezzatura

Mattijs
In 2009 nam ik samen met mijn beste vriend Gijs Thio Italië specialist Verkerk Wijnimport over van Rob Verkerk. Na 14 jaar in de horeca was het een droom die in vervulling ging. Een eigen zaak die draaide om mijn grote passie: wijn. Vlak voor onze tweede verjaardag verdronk Gijs op een koude nacht in februari in een Amsterdamse gracht nu 10 jaar geleden. Ik had 14 jaar als kok en later chef in verschillende restaurants gewerkt, een druk bestaan midden tussen de mensen en met veel collega’s en vrienden. Ineens vond ik mezelf alleen terug in een anti kraak kantoor tussen afgekeurde proefflessen. Zo goed en zo kwaad als het kon raapte ik me bij elkaar na het verlies van mijn vriend en compagnon en ik twijfelde ook geen moment over het voortzetten van de zaak. Maar dat er iets moest veranderen was wel duidelijk.
 
Een paar maanden na de dood van Gijs fietste ik door de Czaar Peterstraat waar net nieuw gerenoveerde winkelpandjes opgeleverd werden. Ik besloot een bedrijfsplan te schrijven en als horeca leverancier ook een winkel te openen. Dat werd Sprezzatura.
 
Voor de inrichting vroeg ik vriend Adam Marshall die toen al een paar restaurants had ingericht. Ik wilde dat Sprezzatura het midden zou zijn tussen een winkel, osteria en clubhuis. De winkel was meteen een succes  en werd al snel een ontmoetingsplek voor de horecaklanten. Elke dag bezig zijn met wijn-spijs advies voor particulieren was ook heerlijk.

Nu, vijftien jaar later is de eenzaamheid een verre herinnering werken we met zijn vijven elke dag met veel plezier en inzet om van Sprezzatura de leukste plek te maken waar je de mooiste Italiaanse wijnen kunt vinden en het beste wijn-spijs advies krijgt.

Wil jij bovenop de ontwikkelingen in Italië blijven zitten en voortdurend geïnspireerd worden met nieuwe wijnen alsmede de klassiekers kom dan gezellig langs bij ons in de Czaar Peterstraat en volg ons op de socials. Wij staan klaar voor de volgende 10 jaar en zitten nu al boordevol nieuwe ideeën.
Jim
Na diverse omzwervingen in de Amsterdamse horeca streek ik in 2012 neer bij Fa. Speijkervet in de Baarsjes. De toenmalige maître/sommelier sleepte zijn team van jonge en nieuwsgierige horecatoppers in de dop mee naar alle wijnproeverijen waar we maar tussen konden komen. Ik was gelijk verkocht. Als een zwerm sprinkhanen bewogen we ons slurpend en druk aantekeningen makend tussen de gevestigde sommeliers door. Een heerlijke tijd vol opwinding over de nieuwe wereld die zich voor me ontvouwde.
In die tijd leerde ik ook Mattijs kennen. Mattijs had net daarvoor Verkerk Wijnimport (de horecatak van Enoteca Sprezzatura) overgenomen maar was toen al een absolute autoriteit op het gebied van Italiaanse wijn. Ik raakte geïnspireerd door zijn bevlogenheid, enorme kennis en visie. En vooral: Mattijs slaagde erin om wijn weg te trekken uit de “chique” hoek vol elitair geneuzel. Geen blazers, gespschoenen en dubbele kragen, zelfs geen overhemd. Mattijs kwam altijd als 100% zichzelf gekleed in een toffe sweater en Air Jordans om zijn wijnen te laten proeven. Ongepolijst en niks te verbergen, precies zoals zijn wijnen zijn.
Toen ik later zelf maître/sommelier werd bij Speijkervet en een paar jaar later Restaurant De School opzette, heb ik Mattijs altijd dicht in de buurt gehouden. Zijn ongepolijste en energieke wijnen sloten naadloos aan bij de inventieve gerechtjes van de chef van De School. De spanning in Italiaanse wijnen bleek vaak van een andere orde dan de Franse usual suspects.
Tijdens een van de wijnreisjes naar Italië werd het zaadje voor een samenwerking geplant. Niet veel later kon ik na jaren horecawerk aansluiten in het kleine Sprezzatura team en nog dichter op het Italiaanse vuur zitten. Nu is het mijn beurt om het Italiaanse wijnevangelie te verspreiden over Nederland.
Martijn

Ik woon in het Oostelijk Havengebied, vlakbij Sprezzatura. Blijkbaar zo dichtbij dat ik de winkel de eerste twee jaar van zijn bestaan over het hoofd heb gezien. Uiteindelijk kwam ik er ongeveer 10 jaar geleden toch terecht, omdat ik via de website stuitte op de wijnen van Tenute Sella. Tenute Sella is een producent in de DOC Lessona. Een onbekende en onterecht onbeminde DOC voor wijnen van hoofdzakelijk nebbiolo. We hebben het hier over Noordoost Piemonte en over een stiefzusje van de beroemde Barolo en Barbaresco wijnen.

Toen ik eindelijk begreep dat Sprezzatura bij mij om de hoek zat, haastte ik me na mijn hardlooprondje (!) naar de Czaarpeter Straat 118 en viel met de deur in huis en met mijn neus in de boter. De Lessona’s van Tenute Sella in allerlei soorten en maten (en ook nog het piepkleine zustergebiedje Bramaterra). Toen bedacht ik me het volgende. Iemand die zo gek is om Lessona in zijn assortiment te hebben, is geen geslepen zakenman. Het is namelijk niet bepaald makkelijke handel. Lessona kan weliswaar waanzinnig goed zijn, maar de prijzen liggen bijna op het niveau van Barolo en Barbaresco. Geen beginnen aan eigenlijk. Het is wijn voor de veeleisende liefhebber.

Toen ik Sprezzatura beter leerde kennen, merkte ik dat dit het leidmotief is bij beslissingen over wat wel en wat niet te importeren. Zo zijn er nog twee producenten uit dit deel van Piemonte toegevoegd, net als bijvoorbeeld extreem bijzondere Franciacorta. Ik kan me, als zo’n veeleisende liefhebber, goed vinden in deze benadering.

Emillio

Een paar jaar terug kwam ik bij dit team van wijnliefhebbers als marketingcommunicatiemedewerker. Mijn tijd bij Team Sprezzatura heeft niet alleen mijn professionele traject verrijkt, maar heeft ook mijn persoonlijke groei beïnvloed. Ik ben gaan samenwerken met een bevlogen groep mensen die dagelijks bezig zijn Nederland te laten kennismaken met alles wat Italië zo boeiend maakt. Hierdoor ben ik Italiaanse wijn veel meer gaan waarderen. We proeven wekelijks nieuwe wijnen, wat betekent dat ik voortdurend nieuwe smaken ontdek.

In mijn rol als marketingcommunicatiemedewerker ben ik verantwoordelijk voor de zichtbaarheid van onze Italiaanse wijnen bij een breder publiek. Dit doen we door het verhaal achter de wijnen en onze boodschap levendig te maken. Mijn interesse voor Italiaanse wijnen en de cultuur is niet alleen onderdeel van mijn werk, ook daarbuiten blijft het me heel erg boeien.

Ik kijk enthousiast uit naar mijn verdere reis met squadra Sprezzatura gevuld met nog meer wijnervaringen en nieuwe hoogtepunten.

Aynsley

Als student werkte ik als koerier voor een worstenmakerij. Hiermee reed ik heel Amsterdam door om delicatessenzaken en restaurants blij te maken met de mooiste worsten, waaronder Sprezzatura. Mattijs had in diezelfde periode ook een koerier nodig en zag in mij de perfecte persoon om dat te gaan doen. Als student zag ik dit natuurlijk als een leuke zomerbaan en als een mooie bijverdienste, om na de zomer weer te kunnen studeren. Nu zeker 7 jaar later kan ik wel zeggen dat het plan niet gelukt is en ben ik toch langer blijven hangen dan ik had verwacht. In het begin moest ik nog veel leren, zeker op het gebied van wijn, want ik dronk op het moment dat ik begon bij Sprezzatura nog geen druppel wijn. Mijn eerste ervaring met een Barbaresco weet ik nog goed. Na een leverdag kwam ik in de winkel mijn collega’s tegen, die het nieuwe jaartal Cantina del Pino Barbaresco open hadden getrokken om te proeven. Ze boden mij een glas aan om te kijken wat ik ervan vond. Bij mijn eerste slok vroeg ik me alleen maar af: “Is dit nu die zure rommel die ik bij al deze geweldige restaurants lever???” Maar in de tussentijd door veel te proeven en geweldige leermeesters om me heen te hebben die vol passie over wijn praten, kan ik nu wel zeggen dat ik ook verliefd ben geworden op de heerlijke wijnen en ons prachtige assortiment.

Sofia

I am sofia, I am Italian and I grew up in Turin in Piedmont, fortunately one of the most suitable areas for the production of wine. my passion for wine began at 16 years old during high school hotel. I immediately started working in the restaurant and I never stopped because it will always remain my great passion that I grew and trained, but at the same time I continued my studies getting a diploma from the Italian sommelier association, but after I realized I really wanted to apply this knowledge of wine in my work and in Italy unfortunately the figure of the sommelier in restaurants is not wanted. so I chose to enroll in a two-year master in wine marketing manager to understand what I liked to do in life and the last six months of the course I chose to come here to Amsterdam as an intern for verkerk wijnimport. I am really happy with the choice to move here where the wonderful team sprezzatura welcomed me as a family. On the other hand, Italian wine combines not only flavors but also people.

Selectieproces Sprezzatura

Italië

Italië is een lappendeken van microklimaten die worden beïnvloed door de pieken van de Alpen en de Apennijnen. Het “noord versus zuid” uit de wijnboeken is in Italië vaak “onderaan versus bovenop een berg”. Dit komt niet alleen door het klimaat, maar ook door de bodems. Bergen ontstaan door geologische processen en vulkanische activiteit, dit maakt de bodemsamenstelling zeer divers. Hierdoor heeft elke streek andere eigenschappen.

Kwaliteit

Een goede boer toont respect voor de wijngaard en zijn druiven. De weersomstandigheden tijdens het groeiseizoen zijn allesbepalend, hierdoor smaakt dezelfde wijn ieder jaar weer anders. De ideale producent laat de verschillen tussen jaargangen tot uiting komen, maar streeft jaar in jaar uit naar de hoogste kwaliteit. Zo blijft zijn wijn steeds opnieuw boeien; op eenheidsworst zijn we snel uitgekeken.

Selectieproces Sprezzatura

ENOTECA SPREZZATURA

In december 2011 openden we voor het eerst de deuren van onze Enoteca in de Czaar Peterstraat. Deze straat had een flinke renovatie ondergaan en veranderde van een donkere en ongezellige plek in een uitnodigende omgeving. De Czaar Peterstraat groeide uit tot een gevestigde ondernemersstraat in Amsterdam Oost, met een diversiteit aan kleine specialistische winkels die werden gerund door enthousiaste eigenaren.

In 2016 werd de Czaar Peterstraat zelfs uitgeroepen tot de leukste winkelstraat van Nederland door NL-Streets.

Aan het begin van 2023 kregen we de kans om te verhuizen naar een grotere locatie, iets wat we al lange tijd hadden geambieerd. We wilden graag meer ruimte om onze wijnen uit te stallen, ons assortiment uit te breiden en extra kantoorruimte te hebben. Gelukkig konden we verhuizen naar een locatie op nog geen 30 meter afstand van onze vorige winkel. Sinds februari 2023 zijn we gevestigd in de Czaar Peterstraat 91.

In onze enoteca vind je alle wijnen die ook in onze webwinkel te vinden zijn, en vaak zelfs nog meer. Ons deskundige personeel staat altijd klaar om advies te geven over wijn-spijs combinaties, en velen van hen hebben een culinaire achtergrond.

We hebben ons best gedaan om de gezellige en intieme sfeer van onze vorige winkel, nummer 118, over te brengen naar onze nieuwe locatie. Daarom hebben we opnieuw de expertise van Adam Marshall ingeschakeld, de ontwerper van onder andere de restaurants Fa Pekelhaaring, Fa Spijkervet en Wilde Zwijnen. Het resultaat is een combinatie van een Enoteca, trattoria en café, precies zoals we voor ogen hadden. Helaas mogen we geen wijn schenken, maar wie weet hebben we toch iets openstaan om te proeven.

We nodigen je van harte uit om langs te komen en onze nieuwe winkel te ontdekken. Geniet van onze heerlijke wijnen en de ontspannen sfeer van onze Enoteca!