Gumphof | Markus Prackwieser

Het domein van Markus Prackwieser ligt in het gehucht Völs am Schlern in het Eisacktal. Zijn domein ligt aan de schaduwkant van het dal en in deze tijd van klimaatverandering gunstig. Want hierdoor blijven zijn wijnen altijd fris en in balans.

Het succes van de grote coöperaties in Sud tirol is de motor geweest van de productie van kwaliteitswijn in dit gebied. Zij trokken het niveau van de wijnen zo danig omhoog dat dit ervoor zorgde dat kleine producenten met maar een klein aantal hectare wijngaard rendabel een wijndomein konden exploiteren. Markus is hier een voorbeeld van. Hij nam het domein over van zijn vader die het grootste deel van zijn druiven aan de cooperatie verkocht. Slechts een klein deel van de oogst werd op het domein vergist tot wijn.

Markus is al een heel aantal jaren zeer succesvol met zijn wijnen van de Praesulis lijn. Hij maakt weissburgunder en sauvignon die gedeeltelijk rijpen op grote houten foeders van 30 hl die deels van acacia en deels van eikenhout zijn gemaakt. Dit subtiele houtgebruik geeft de wijnen ruggegraat en complexiteit. Hij maakt ook een kleine hoeveelheid rode wijn, maar hij vind zelf dat zijn terroir en ligging het beste zijn voor de productie van witte wijnen.

Kijk voor meer informatie op de website van Gumphof.


Wijnen


  • Gumphof | Sauvignon "Praesulis" 2018

    Marcus steelt elk jaar weer de show met zijn sauvignon praesulis. Klassieke sauvignon neus, met veel grapefruit, rijk geel fruit en rozemarijn met de herkenbare Sudtiroler mineraal. De wijn heeft een markante structuur door de inzet van acacia en eikenhouten ...

    Prijs: € 22,30

  • Gumphof | Weissburgunder Praesulis 2018

    Pinot Blanc mag weinig naam hebben in Frankrijk, maar in Italië denken ze heel anders over de potentie van deze druivensoort. Markus Prackwieser van Gumphof maakt zijn Praesulis Weissburgunder van zijn wijngaarden op hooggelegen steile hellingen. Door de ...

    Prijs: € 21,50