Fattoria di Sammontana

Sammontana ligt westelijk van Florence in het noorden van Toscane. Niet een gebied met een klinkende naam zoals Montalcino of Montepulciano. Hier moet je als producent wat harder werken om aandacht te trekken. Wat dieper gaan, meer uit je wijngaarden halen. Het maximale uit de druiven om een wijn te maken die tegen grote namen op kan boxen. Maar dan voor een kleine prijs, want dat is altijd de consequentie als je in een onbekend gebied zit.

Sammontana heeft dit door schade en schande moeten leren. De familie Dzieduszycki heeft dit domein nu drie generaties in handen. Zoals de naam al doet vermoeden komt de overgrootvader uit Polen. Hij kreeg de kans om, na aan het Oostenrijkse hof te hebben gewerkt, dit oude kloosterdomein te kopen en hij nam ook de wijnproductie over. Eerst nog kleinschalig en met succes, later werd er een overstap gemaakt naar volume en supermarktkwaliteit. Maar de prijzen werden steeds verder naar beneden gedreven door hun klanten en uiteindelijk was het niet meer rendabel om op deze manier wijn te produceren.

De kleinzoons Daniele en Lorenzo zagen met lede ogen aan dat het domein langzaam in het slop verdween. Sinds een aantal jaren hebben ze de teugels overgenomen van hun vader. Alle wijngaarden worden nu biologisch bewerkt en er waait een frisse nieuwe wind door de kelder en de wijngaarden. Er is een duidelijke filosofie, wijn maken op een zo natuurlijk mogelijke wijze en de trots is terug en daarmee de kwaliteit. Nu ontmoeten dus eindelijk weer hoge kwaliteit en een aantrekkelijke prijs elkaar. De broers maken verkwikkende boerse landwijnen die hun weerga niet kennen. Nog even wat extra aandacht voor hun bijna droge Vin Santo, die voelde voor ons als thuiskomen, wat hebben we dat lang gemist. Welkom Sammontana.

Ga hier naar de site van de producent.


Wijnen