Tenute Sella

Tenuta Sella bestaat sinds 1671, toen kochten ze hun eerste wijngaard. Ze zijn gevestigd in Lessona in het noorden van Piemonte, een gebied dat in de 17de eeuw economische hoogtijdagen beleefde. En dat terwijl men toen in het nu beroemde Barolo op z’n hoogst brandhout verkocht. De familie Sella bestierde in die tijd een bank – wat ze overigens nog steeds doen – en produceerde stoffen. De arbeiders kregen hun loon in gelijke delen rijst, wijn en geld. De textielindustrie is inmiddels verhuisd naar lage lonenlanden, maar het familiebedrijf is altijd wijn blijven maken. Zelfs toen dat economisch gezien volkomen onrendabel was. Het is dankzij de Sella’s dat de denominatie Lessona nog altijd bestaat, en gerekend wordt tot de grootste wijnen der aarde.

De wijngaarden van Sella zijn verdeeld over verschillende gebieden, Lessona en Bramaterra. Er zijn twee grote verschillen in de bodems van beide gebieden waardoor de wijnen van deze gronden verschillen met zich meedragen. Lessona heeft een zandbodem met veel mariene fossielen en bij Bramaterra ligt op een ondergrond van rode porphyry (vulkanisch gesteente) met hier en daar klei. 

Deze bodems veroorzaken dat het rijpingspotentieel van deze wijnen enorm is. De zuurgraad is hoog in de wijn, waardoor je een Sella wellicht langer kunt bewaren dan een Barolo.

Kijk voor meer informatie op de website van Tenute Sella.

 

 

 

 


Wijnen


  • Tenuta Sella | Bramaterra "I Porfidi" 2005/2007

    In Bramaterra is het aandeel porfier gesteente in de bodem nog heel groot en die stukjes rots geven de wijn een rand van vurige pit en sappige tannine. Geheel eigen mondgevoel in een zeer gastronomische wijn. De 2005 ...

    Prijs: € 34,85

  • Tenuta Sella | Lessona “San Sebastiano allo Zoppo” 2006/2007

    Sint Sebastiaan de manke is behalve een kerkje in Lessona, ook een van de oudst geregistreerde wijngaarden van Italie. Al in de middeleeuwen wordt deze grond in de kadasters vastgelegd en vermeld bij verkoop. Hier komt het terroir van ...

    Prijs: € 36,85