bubbels

Bubbels: feiten en fabels

Mousserende wijn is de algemene benaming van wijn met daarin koolzuurgas (CO2). Er zijn in principe twee (verantwoorde) manieren om deze wijn te maken: de méthode traditionnelle, met een tweede vergisting op de fles en de méthode Charmat, met een tweede vergisting in een afgesloten druktank. In beide gevallen wordt na de eerste vergisting een mengsel van gist, wijn en suiker toegevoegd om de tweede vergisting op gang te brengen.

Als het over mousserende wijn gaat, gaat het in eerste instantie over Champagne. Champagne is de bekendste wijn van de wereld. En het best beschermde wijnmerk. Champagne wordt gemaakt volgens de méthode traditionnelle. Dat geeft een intense smaak aan de wijn, o.a. vanwege de rijping in de fles op de gistresten (sur lie). Het proces is arbeidsintensief en er is alleen sprake van Champagne als deze wijn uit de gelijknamige regio komt en is geproduceerd volgens de daar geldende regels. De wijn wordt meestal gemaakt van een mengsel van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Er is vooral witte Champagne (van deze druiven), maar ook Champagne rosé is populair. Overigens is deze rosé niet gemaakt door de blauwe druiven kort te laten fermenteren op hun schil, maar door de witte en rode wijn te mengen!

Champagne heeft een onduidelijke ontstaansgeschiedenis. Zo is zeer waarschijnlijk niet de monnik Dom Pérignon de uitvinder van de méthode traditionnelle, maar de Brit Christopher Merret, net een paar jaar eerder in de tweede helft van 17e eeuw. Die onduidelijkheid voegt nog iets extra’s toe aan de reputatie van Champagne. Een reputatie die dankzij het arbeidsintensieve proces en de exclusiviteit van het herkomstgebied toch al dik in orde is. Andere mousserende wijnen profiteren hier overigens behoorlijk van.

Omdat het heuvelachtige gebied van de regio Champagne de Romeinen deed denken aan de streek Campania ten zuiden van Rome, is het gebied hiernaar vernoemd door de Romeinen. 

Mousserende wijn

Ook in Italië is een grote keuze aan mousserende wijn. Prosecco is daarbinnen de bekendste. Gemaakt van de proseccodruif (!), met een tweede vergisting in een druktank en van oorsprong afkomstig uit de heuvels rondom het dorp Valdobbiadene boven Treviso in de Veneto. Betaalbaarder dan Champagne en ook niet echt te vergelijken, maar indien goed gemaakt, erg lekker. Prosecco is ongeveer 400 jaar geleden ‘spontaan’ ontstaan. Het laat oogsten van de laat rijpende druiven zorgde voor vertraging verderop in het proces. Zodra de winter begon, hield de most/wijn op met fermenteren, zodra de temperaturen weer omhoog ging de most/wijn spontaan verder met gisten. Het gevolg was wijn met bubbels en restsuiker.

Tegenwoordig maakt men zoals gezegd Prosecco volgens de methode Charmat, met zijn tweede vergisting in een druktank. Prosecco kan Spumante (sterke bubbel) of Frizzante (lichte bubbel en meestal mindere kwaliteit) zijn. Als voor de tweede vergisting voldoende tijd wordt genomen, dan ontstaat er een mousserende wijn met een mooie, rijke en volle mousse. Het is niet lastig te bepalen wat er gebeurt wanneer dit proces wordt versneld… Daar is vaak sprake van bij de Prosecco’s die te koop zijn bij de supermarkt. Iets dat hun (te lage) prijs ook wel verraadt. Goede Prosecco is een heerlijk aperitief. Het lekkerst is de niet helemaal droge (!) extra dry variant. Met wat geel fruit en een ienieminie zoetje.

Behalve Prosecco wordt in Italië nog meer mousserende wijn gemaakt. Bekend zijn onder andere de DOCG’s Franciacorta, die nog het hardst probeert Champagne van de troon te stoten, Moscato d’Asti (licht mousserend en 5,5% alcoholpercentage) en Asti Spumante (7,7 – 9% alcoholpercentage).

Ons aanbod mousserende wijn begint bij de Prosecco van Fratelli Bortolin. Daarnaast hebben we de Metodo Classico (methode traditionnelle) Brut Contadino van Ciro Picariello en Amedeo Lessini Durello Riserva 2011 van Ca’ Rugate. Tenslotte is er de Metodo Classico 2007 van Sergio Mottura. Probeer ze eens, ook na de jaarwisseling!

 

 

Laatste blogs