Vespolina

Vespolina is een lokale druif uit het het noorden van Piemonte en eerste graads familie van de Nebbiolo. Vespolina wordt dan ook vaak geblend met Nebbiolo omdat zij elkaar goed aanvullen. Dit gebeurd vrij voornamelijk bij wijnen uit Lessona, Bramaterra en Gattinara.

De functie van Vespolina is om wat kleur, vulling en geur te geven aan de door Nebbiolo gedomineerde wijnen. De geur van Vespolina is bijzonder verfijnd en doet denken aan camille en jasmijn. Door zijn milde tannines haalt hij de scherpe randjes van de Nebbiolo wijnen af. 

Vespolina is een kwetsbare druivensoort die wat lastiger is voor wijnmakers om mee te werken, maar met de juiste wijnmaker worden er hele indrukwekkende, misschien wel de mooiste wijnen uit Piemonte van gemaakt. 


Wijnen


  • Tenuta Sella | Bramaterra "I Porfidi" 2005/2007

    In Bramaterra is het aandeel porfier gesteente in de bodem nog heel groot en die stukjes rots geven de wijn een rand van vurige pit en sappige tannine. Geheel eigen mondgevoel in een zeer gastronomische wijn. De 2005 ...

    Prijs: € 34,85

  • Tenuta Sella | Lessona “San Sebastiano allo Zoppo” 2006/2007

    Sint Sebastiaan de manke is behalve een kerkje in Lessona, ook een van de oudst geregistreerde wijngaarden van Italie. Al in de middeleeuwen wordt deze grond in de kadasters vastgelegd en vermeld bij verkoop. Hier komt het terroir van ...

    Prijs: € 36,85