Prosecco

Prosecco is niet alleen de naam van de beroemde spumante, maar ook de naam van de druif  waar deze wijn voor ten minste 85% van gemaakt is. Het is een mild aromatische druivensoort, die al honderden jaren staat aangeplant in het Noord-Oosten van Italië. Het best voelt hij zich thuis in het heuvelachtige gebied tussen de dorpjes Conegliano en Valdobbiadene in de Veneto.

Door het succes van de Proseccowijnen is de druivensoort nu ook ver buiten dit gebied aangeplant. Dit komt de kwaliteit van de wijnen meestal niet ten goede. Vanaf 2009 zijn er daarom nieuwe regels opgesteld met betrekking tot de productie van Prosecco.  Een belangrijk onderdeel van de nieuwe regelgeving is de installatie van de DOCG Prosecco die alleen geldt voor het gebied tussen Conegliano en Valdobbiadene. De naam Prosecco is sinds 2009 voorbehouden aan de wijn en de druif uit dit gebied. Daarbuiten, rondom het kerngebied en verder naar het oosten in Friuli, is er sprake van Prosecco DOC. De naam van de druif in dit gebied is Glera. 

Prosecco Spumante is gemaakt via de Methóde Charmat waarbij de tweede gisting minstens één maand duurt. Des te langer de gisten en suikers met elkaar in contact komen, des te meer CO2 er ontstaat, wat de ontwikkeling van bubbels betekend. Hoe langer de wijn een tweede vergisting ondergaat, hoe plezieriger deze mousse wordt. Geduld is in dit geval dus een schone zaak. Een ander Prosecco begrip is de Frizzante, waar de wijn een korte tweede gisting ondergaat van korter dan een maand. De druk die ontstaat bij de gisting heeft grote gevolgen voor het verdere leven van de wijn. Bij een Frizzante is de druk op de fles minder dan 3 bar en bij Spumante meer dan 3 bar, waardoor de laatste in de categorie luxe producten valt naast Champagne. En dat betekend meer belasting bij de grens. 

 


Wijnen