Barbera

De druif vindt je in heel Italië maar komt het best tot zijn recht in Piemonte en dan specifiek in de buurt van Alba, Asti, Alessandria en de omgeving van Tortona. De wijnen uit deze gebieden verschillen onderling zeker in smaak. Waar de Barbera in Asti veel lichte rode fruittonen heeft, is de variant uit Alba wat donkerder. Uit Tortona komen de krachtigste en de meest aardse. De Barbera is trouwens doorgebroken als dé grote wijn uit Asti, de ‘fruitstad’ van Piemonte. Niet zo vreemd: allerlei soorten zwart en rood fruit zijn bij uitstek de grote kwaliteit van deze wijn. De druif geniet sinds enige jaren al meer aanzien, lange tijd was het ‘slechts’ een vino di tavola waarmee de Piemontese gerechten werden weggespoeld. Totdat een zekere wijnmaker de wijn een houtopvoeding (rijping in barrique) gaf en de gulle fruitige kant van de wijn zich toonde. De druif heeft van zichzelf namelijk een flinke, natuurlijke zuurgraad. Deze zal bij onrijp druivenmateriaal altijd in de weg zitten, ongeacht met hoeveel houtopvoeding ze dat proberen te verbloemen. Wie een goede barbera wil maken, moet dus met topkwaliteit druiven werken en talent hebben voor wijn maken. Als een producent goede barbera’s maakt, weet je in ieder geval meteen wat voor vlees je in de kuip hebt.

Filter

Verfijn je keuze

Wijnen van het druivenras Barbera

Verfijn je keuze

Op zoek naar andere wijnen?