vernaccia di san gimignano

De druif Vernaccia bestaat niet

De druif Vernaccia bestaat niet. Het is een verzamelnaam voor meerdere druivensoorten die geen familie van elkaar zijn. Vernaccia betekent zoiets als ‘inheems’, ‘van hier’. Het gaat dan ook om druivensoorten die uniek zijn voor een bepaald gebied. Druiven die alleen daar tot hun recht komen en dan ook (vrijwel) alleen daar worden aangetroffen.

Er zijn drie gangbare druivensoorten die Vernaccia als onderdeel van hun naam hebben:

  1. Vernaccia di Oristano,
  2. Vernaccia Nera en
  3. Vernaccia di San Gimignano.

Daarnaast bestaat ook nog de Vernatsch. Een blauwe druivensoort die te vinden is in Südtirol. In het Italiaans heet deze druif overigens Schiava. Ook deze ‘Vernaccia’ heeft niets te maken met de andere drie.

Vernaccia di Oristano

De witte Vernaccia di Oristano staat aangeplant op Sardinië. In het westen, rondom het stadje Oristano. Er wordt droge, zoete, onversterkte en versterkte (Sherry-achtige) wijn van gemaakt. Er bestaan versterkte Oristanowijnen met daarin oude basiswijn van meer dan 100 jaar oud verwerkt. Moeilijk te krijgen in Nederland, maar de moeite waard om eens te proberen op Sardinië.

Vernaccia Nera

De blauwe Vernaccia Nera is dezelfde als de Garnacha-/Grenachedruif. In Italië hebben ze het over Vernaccia Nera wanneer je in Serrapetrona bent, een plaatsje in het binnenland van de Marken. De wijn die ervan wordt gemaakt, kent een opvallend procedé: de helft van de oogst wordt direct vergist tot wijn, de andere helft wordt gedroogd en ongeveer 3 maanden later tot wijn gemaakt. Vervolgens worden de wijnen aan elkaar toegevoegd. Tenslotte krijgt de dan verkregen wijn een 3e gisting in een drukvat. Uiteindelijk ontstaat dan Vernaccia di Serrapetrona. Een meestal halfzoete of zoete bubbelwijn. Ook een wijn waar lastig aan te komen is in Nederland.

Vernaccia di San Gimignano

De meeste bekende van drie, de witte Vernaccia di San Gimignano, is verantwoordelijk voor de eerste DOC van Italië (met de zelfde naam). Hij staat op zandstenen, kalkhoudende bodems met uitzicht op de beroemde torens van San Gimignano. De wijn van deze druivensoort is relatief licht, knisperend en verfrissend. ‘Verfijnd’ is een woord dat vaak het eerst opkomt bij een glas Vernaccia di San Gimignano. De cru’s tonen vaak wat meer body en structuur. Probeer bijvoorbeeld eens de riserva Vigna ai Sassi 2011 van onze producent Le Calcinaie.

Laatste blogs