« Blog

Sergio Mottura | Grechetto-koning

Afgelopen maart bezocht ik tijdens de belangrijkste wijnbeurs van Italie; Vinitaly volkomen spontaan de wijnmaker Sergio Mottura uit Lazio. Ik had veel wijnen geproefd van nieuwe producenten uit onbekende regio’s en ik snakte naar een bench mark; Even een wijn proeven die alles weer in perspectief zou zetten.

Scroll down voor de wijnen

Riscoperta
Ik kende Sergio, van een aantal jaar geleden toen wij zijn geweldige Grechetto, “Poggio della Costa” importeerden. Door een plotsklapse flinke prijsverhoging, ingegeven door zijn grote succes, raakte zijn wijnen even buiten bereik, maar ik ben ze nooit vergeten. Ik proefde opnieuw zijn wijnen en stond onmiddellijk weer met beiden benen op de grond.  Zo goed kan wijn zijn.

In juni was ik in midden-Italië voor producenten bezoek en onderzoek en ik bezocht ook het domein van Sergio Mottura. Sergio maakt samen met zijn zoon Giuseppe wijn in een hoek van Lazio grenzend aan Umbrië. Ze doen zich voor als herenboeren, maar zijn vooral liefhebbers in hart en nieren.

Hoe zijn de taken bij de familie Mottura verdeeld? Vader Sergio maakt als sinds de jaren 60 wijnen in Lazio. Hij plantte verschillende druivenrassen aan en ontdekte uiteindelijk zijn liefde voor de grechetto die vlak over de grens in Umbrië meer bekendheid geniet. Sergio woont zelf te midden van zijn wijngaarden in een prachtig huis. Hij kan geen afstand nemen van zijn wijngaarden, daarom verkoos hij om er middenin te gaan wonen. Elke stok heeft hij zelf aangeplant en je ziet ook dat hij ze allemaal persoonlijk kent. Hij is als een herder met zijn schapen. Ik ken weinig wijnmakers die zo veel liefde koesteren voor hun gaarden. De zorg die Sergio aan de wijngaarden geeft levert zijn zoon Giuseppe het perfecte fruit om zijn wijnen van te maken. Giuseppe laat het gezonde fruit van zijn vaders werk weergalmen in hun wijnen. Samen zijn ze de koning van de grechetto. Maar de stijl is in al hun wijnen hetzelfde. Ze hebben allemaal boeiende kleine smaken. Je blijft zoeken naar nuances en schakeringen niet alleen in de neus maar ook in de structuur . “Poggio della Costa” is misschien slechts grechetto, maar behoort wel tot de grote witte wijnen van Italië. De rest van hun portefeuille volgt zeer kort daarachter.

De Wijnen
Een aantal jaren geleden toen de heersende smaak in wijnland wat meer richting houtgerijpte wijnen neigde sleepte de “Latour a Civitella” jaarlijks de tre bicchieri binnen. Nu is dat al jaren de cuvee zonder hout “Poggio della Costa”. Dit stuivertje wisselen heeft meer met mode te maken dan met het verschil in kwaliteit tussen de beide wijnen. Ik heb echter altijd de voorkeur gegeven aan de pure smaak van grechetto en dus altijd voor “Poggio della Costa” gekozen.

Bij ons laatste bezoek, hadden we alle tijd om alle wijnen van Mottura nog eens rustig door te proeven. De Spumante methodo classico was om te beginnen meteen een schot in de roos. Gemaakt van 100% chardonnay, een druivensoort die niet makkelijk te verbouwen is in Lazio, erg gevoelig voor wind en rot. Dankzij het contentieuze werk van Sergio in de wijngaarden is het echter een prima basis voor hun spumante. De flessen rijpen onder het herenhuis 5 jaar op hun gisten in de diepe tufsteen grotten. Het resulteert in een brede gestructureerde complexe wijn met een fijne mouse. Stukken beter dan waar ze in Franciacorta op uitkomen. Dus mijn zoektocht daar is tot nader orde opgeschort. Vervolgens proefden we de Orvieto 2011, gemaakt van procanico(locale trebbiano kloon), verdello en grechetto. 2011 is prachtig jaar  om mee te beginnen. Kruidig en floraal wat tropisch fruit en verkwikkende zuren en mineraliteit. Vervolgens de moment we’ve all been waiting for: Poggio della costa”. Krachtig, mineraal, brandschoon en helder compact fruit. Wellicht wat minder sexy dan de Orvieto, maar daar krijg je veel complexiteit en mondgevoel voor terug. Nadat de wijn was aangekomen in Nederland kreeg Sergio te horen dat ook de 2011 weer de begeerde drie bekertjes had gewonnen. De familie Mottura heeft ook een wijngaard Syrah aangeplant staan, dit is een project van jaren gebleken. De syrah aarde niet. Na vele jaren te zijn geblend in de Nefra. Het jaar 2009 was eindelijk zo goed dat ze besloten om de syrah voor het eerst als monocepage uit te brengen onder de naam Syracide. Ik was onder de indruk en heb een klein allocatie kunnen bemachtigen. Ik adviseer snel uw keuze te maken voordat hij is uitverkocht. Ik ben bijzonder verheugd dat de wijnen van Mottura weer deel uitmaken van onze portefeuille. Ik hoop jullie ook.

 

MK