gekoeld rood

Gekoeld rood

Het klinkt misschien gek, maar veel rode wijn is ook gekoeld lekker. De regel is: hoe lichter/fruitiger de wijn, hoe meer geschikt om wat kouder te drinken. Tannines zijn gekoeld niet lekker. Dus volle, krachtige rode wijnen zoals cru’s uit de Bordeaux of een Barolo moeten juist wel altijd ‘warm’ (rond de 18/19 ˚C) gedronken worden. Pinot noir kan juist weer wat koeler worden geserveerd.

Rode wijn koel drinken, betekent in de meeste gevallen een temperatuur aanhouden van 12 tot 13 ˚C. Lichte rode, tannine-arme wijnen zijn dus geschikt. Denk aan onder andere Beaujolais, rode Loire, basis Valpolicella en vernatsch uit Südtirol. Het sappige, frisse karakter wordt bij dit soort wijnen door de lagere temperatuur nog eens extra benadrukt. Het is overigens vooral een kwestie van proberen en bepalen wat het best bevalt. Zo is het interessant om een rode wijn eerst een goed koud, rechtstreeks vanuit de koelkast te proeven. Vervolgens laat je hem langzaam warmer worden en kan je ontdekken wat een goede drinktemperatuur is. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld onze St. Magdelener van Pfannenstielhof of de Blauburgunder Mezzan van Erste + Neue.

Nog even iets over witte wijn en drinktemperatuur. Witte wijn wordt juist vaak te koud gedronken. De volgende uitgangspunten gelden: zoet drink je koelkastkoud, droog minder koud en basis witte wijn drink je kouder dan complexe witte wijn. Een voorbeeld van deze laatste categorie is een Bourgogne Cru of (gek genoeg) zoete wijnen met hoge zuren, zoals de beste Duitse zoete wijnen. In ons assortiment vind je drie droge, complexe wijnen van Vie di Romans, die het proberen waard zijn op een temperatuur van rond de 13 ˚C: de Chardonnay Rive Alte, de Chardonnay Ciampagnis Vieris en de Malvasia Dis Cumieris.

De beste manier om een wijn te koelen is, als er tijd voor is, de koelkast. Even in de vriezer kan ook of met behulp van de snelste truc: laten afkoelen in een emmer met ijs en water. Alleen ijs werkt een stuk minder goed.  Ook handig om in huis te hebben is een koelmanchet. Die kan je op echt warme dagen ook buiten gebruiken.

Laatste blogs